Elektronicagigant Asus gaat na een oproep van Milieudefensie deelnemen aan een project om de winning van tin in Indonesië minder schadelijk te maken. Nu blijven landerijen op het eiland Bangka en koraalriffen voor de kust als een maanlandschap achter, nadat het tinzand is afgegraven. Samen met andere elektronicabedrijven, Milieudefensie en het ‘Initiatief Duurzame Handel’ gaat Asus zorgen dat verantwoord gewonnen tin uit Indonesië op de markt komt.
Milieudefensie is blij dat inmiddels een grote groep bedrijven gehoor heeft gegeven aan de oproep om eerlijk te zijn over het toepassen van Indonesisch tin in elektronica en om verantwoordelijkheid te nemen voor de situatie in Indonesië. Milieudefensie zit in een projectgroep met naast Asus, Philips, Apple, BlackBerry, LG Electronics, Samsung, Sony, HP, Microsoft, en Tata Steel.
Werkelijke kosten
Samen met Friends of the Earth zusterorganisaties in Indonesië en Engeland voert Milieudefensie actie om de landbouw, natuur en visgronden op de Indonesische eilanden Bangka en Belitung te beschermen. Niet alleen wordt veel vruchtbaar land verwoest, de arbeidsomstandigheden zijn ook slecht. Bijna wekelijks eisen zandverschuivingen mensenlevens, zo blijkt uit het rapport Mining for smartphones: the true cost of tin van Friends of the Earth England Wales and Northern Ireland.
Evert Hassink, projectleider Tin bij Milieudefensie: “Als grote elektronicaconcerns de schouders eronder zetten, kunnen we afspraken maken met de tinmijnbouwbedrijven in Indonesië. Ook daar zien mensen dat er wat moet veranderen, maar dat lukt alleen als de markt om verantwoord geproduceerd tin vraagt.”
Geef een reactie