Op 1 augustus werd er in het Duitse Rijnland de gehele dag met blokkades van graafmachines, spoorbanen en toegangswegen geprotesteerd tegen de winning van bruinkool. In Duitsland wordt er, ondanks de Energiewende, steeds meer bruinkool verstookt en worden nieuwe bruinkoolmijnen geopend.
Aan de rand van de dagbouwmijn Garzweiler zaten ’s middags ongeveer zestig mensen voor een gigantische scheprad-graafmachine. Twaalf van hen zaten aan elkaar vastgeketend. Een tweede groep klom, onder begeleiding van sambaritmes en clowneske capriolen, op een graafmachine. Deze klimmers konden pas worden verwijderd nadat de politie een helling van zand naar hun vier tot vijf meter hoge zitplaatsen had laten aanleggen.
De spoorbaan bij Hambach werden op twee plaatsen geblokkeerd. Vier mensen hadden zich vastgeketend aan de rails en twee andere activisten hingen aan een viaduct boven de spoorbaan. Hierdoor werden de kolentreinen zo’n vijf uur tegengehouden. Normaal gaat er zo ongeveer elke 20 minuten een trein met bruinkool van de open mijn naar de elektriciteitscentrales.
Ook was er kleine, maar kleurrijke demonstratie naar het uitkijkpunt Jackerath. Nadat de demonstratie officieel was beëindigd ging een aantal deelnemers spontaan verder en blokkeerden zo’n twintig demonstranten tot aan de avond een ingang van het de dagbouwmijn. Uiteindelijk werd deze blokkade door de politie met geweld verwijderd.
Klimaatactiekamp
De acties waren onderdeel van het klimaatactiekamp in het Rijnland. Net als de afgelopen jaren vond dit plaats bij een dagbouwmijn waar bruinkool wordt gewonnen voor de productie van elektriciteit.
In Duitsland komt een kwart van de stroom uit bruinkool. Dit is de meest smerige en inefficiënte manier om energie op te wekken. “Als we nog iets willen doen tegen de catastrofale gevolgen van klimaatverandering moeten deze afgravingen direct worden gestopt”, zo zeggen de actevoerders. Naast de uitstoot van broeikasgassen vernietigd het ook vele vierkante kilometers landschap, inclusief dorpen, bossen en landbouwgebied.
Luister ook naar de reportage van Reporter op Radio 1 over de opstand van dorpsbewoners tegen bruinkoolwinning, de stevige lobby van de politiek en de macht van energiegigant Vattenfall.
Geef een reactie