Op 14 juni vinden in Amsterdam de ‘Climate Games’ plaats. Teams uit binnen- en buitenland zullen proberen de kolencentrale van NUON en de OBA kolenoverslag in de Amsterdamse haven binnen te dringen, De actiegroep Wij Stoppen Steenkool wil met deze actie de aandacht vestigen op de schadelijke gevolgen van de kolenstook door NUON en de grote hoeveelheid steenkool die via de Amsterdamse haven wordt verhandeld.
Volgens de organisatoren doen op 14 juni zeker 15 teams uit binnen- en buitenland mee doen aan wat zij omschrijven als ‘ levend stratego met een kolencentrale’. Daarnaast verwacht de organisatie veel toeschouwers die de deelnemers komen toejuichen. De Climate Games teams gaan proberen om de kolencentrale van NUON aan de Hemweg in Amstwerdam en de OBA kolenoverslag in de haven binnen te dringen om vlaggen te plaatsen in een ‘spel’ waarmee ze punten kunnen verdienen.
Deelnemer Marije van Leeuwen: “NUON speelt een spelletje met het klimaat door de kolencentrale aan de Hemweg open te houden. Maar liefst een derde van alle stroom van NUON wordt met de centrale opgewekt. Het wordt tijd dat we de spelregels veranderen en de druk op de ketel zetten. We moeten kolencentrales uitfaseren.”
NUON heeft de afgelopen weken de bewaking rond de kolencentrale aanzienlijk verscherpt. De hekken zijn verstevigd en er zijn extra camera’s geplaatst. “Geen probleem”, volgens Ron Boon, van Team Coal Busters. “Het speelterrein is groot en onoverzichtelijk, er zijn tal van mogelijkheden, ook voor ludieke acties.”
Sluiting kolencentrales
Het doel van Wij Stoppen Steenkool, alle kolencentrales uit in 2020, komt volgens de actiegroep steeds dichterbij. In het Energieakkoord is afgesproken dat er vijf oude kolencentrales gesloten worden. De opening van drie nieuwe kolencentrales wordt tegengehouden door juridische procedures.
“Alleen de kolencentrale van NUON in Amsterdam en die van Essent naast natuurgebied de Biesbosch zijn de dans ontsprongen”, aldus Peter Polder van Wij Stoppen Steenkool. “Zonder kolencentrales zou de Nederlandse CO2-uitstoot met 30 procent dalen. Energiebedrijven kiezen er echter voor hun kolencentrales op vol vermogen te laten branden en andere energiecentrales op een laag pitje te zetten omdat steenkool goedkoper is dan andere energiebronnen.”
Kolenhaven
De haven van Amsterdam is een van de grootste kolenhavens van Europa. Maar liefst 15 miljoen ton steenkool passeert jaarlijks de haven van Amsterdam. Op weg naar Duitsland of andere buurlanden. Deze steenkool wordt gedolven in landen als Colombia, Zuid Afrika en de VS en zorgt ook daar voor forse schade aan natuur en de gezondheid van mijnarbeiders en omwonenden.
De spelregels van de Climate Games vind je op www.climategames.nl
Geef een reactie