Jagoda Munic, Zagreb, 41
Isstudeert ecologie, Milieuwetenschap en Vervuilingsbeheersing
Missie coördinator Natuurbescherming, penningmeester uitvoerend comité
Grenzeloos activisme
Uit heel Europa en zelfs elders uit de wereld kwamen medewerkers van Friends of the Earth bij elkaar voor de Europese jaarvergadering in Wijk aan Zee. Lekker uitwaaien, netwerken en van elkaar leren. Zo nodig steunen landelijke zusterorganisaties elkaar. Toen Japan werd getroffen door de driekoppige ramp kon FOE Japan rekenen op hulp uit Duitsland, Oostenrijk en de Verenigde Staten en wereldwijde anti-kernenergiedemonstraties. Kroatië, dat door een dreigende geldboete met opheffing werd bedreigd, kreeg financiële steun. Ook de invloedrijke Noorse tak van Young Friends of the Earth was vertegenwoordigd. Omdat Friends of the Earth International dit jaar ook nog eens haar veertigjarig jubileum viert, portretteren wij drie gedreven internationale activisten.
Akiko Yoshida
“De ramp in Fukushima bewijst dat kernenergie niet veilig, schoon, duurzaam of kostenefficiënt is. Als tiener vroeg ik me al af: is onze consumptiemaatschappij in de toekomst wel houdbaar? Tijdens mijn studie politicologie en eerste baan als opinie-onderzoeker was ik daarom vrijwilliger voor Friends of the Earth. Toen ik daar betaald gingen werken, begrepen mijn ouders dat niet echt: ‘Je verdiende daarvoor toch veel meer!?’
Na de ramp is de publieke opinie over milieu aan het veranderen, alleen denken veel Japanners dat kernenergie een noodzakelijk kwaad is – door propaganda. Bij lokale verkiezingen afgelopen april wonnen onverwacht vooral de voorstanders van kernenergie. Toch ben ik positief; in maart demonstreerden er in Tokio 15 duizend mensen. Dat hadden we nooit voor mogelijk gehouden.
De eerste week na de aardbeving zat iedereen van FOE thuis. Ongelofelijk bezorgd dat de kerncentrale zou ontploffen. We skypten en mailden over de te nemen stappen. Bijvoorbeeld helpen met het opruimen van het getroffen gebied. Later heb ik dat inderdaad gedaan, zoals vele Japanners. Het rare was dat het leven buiten de vreselijke verwoestingen door de tsunami heel normaal leek. Je ziet straling natuurlijk niet. Velen willen daar blijven, terwijl het stralingsniveau heel hoog is. De regering zou maatregelen moeten nemen. In plaats daarvan zijn de waarden waaraan kinderen mogen worden blootgesteld met een factor twintig verhoogd. Vier keer meer dan de waarde waarbij leukemie optreedt. Nu zijn we een petitie gestart. De mening van de internationale gemeenschap is hier heel belangrijk. Teken op: http://fukushima.greenaction-japan.org/petition”
Geef een reactie