Net als vorig jaar heeft het Amsterdamse documentairefestival IDFA weer een speciaal programma waarin de interactie tussen de mens en zijn leefomgeving centraal staat: Green Screen.
Hierin bijvoorbeeld Bitter Seeds, het laatste deel in de trilogie over globalisering van Micha Peled (van de prijswinnende films Store Wars: When Wal-Mart Comes to Town en China Blue). Vanuit een Indiaas dorpje, dat wordt geplaagd door een zelfmoordepidemie – in India slaat ieder half uur een boer uit wanhoop de hand aan zichzelf –, volgt Peled een boerengezin dat worstelt om te overleven en een meisje dat journalist probeert te worden, zodat ze de wereld over hun problemen kan vertellen. Is genetisch gemodificeerde landbouw deze enorme menselijke offers waard, is de vraag die de film oproept.
Ook over voedsel gaat Canned Dreams. Hierin wordt de reis die ingeblikt voedsel maakt van de andere kant van de wereld naar Europa gevolgd. Een energieverslindende en vervuilende tocht, waarbij de film inzoomt op de arbeiders die bij de blikjes betrokken zijn. Waarover dromen zij als ze denken aan een betere wereld?
Het wassende water komt aan bod in Bad Weather over Banishanta Island, waar een gemeenschap van prostituees te maken heeft met landerosie, een stijgende rivier en cyclonen. Ook de Malediven worden opgeslokt door zee. Naar verwachting tien jaar heeft de eilandengroep nog te gaan. In The Island President wordt Mohammed Nasheed gevolgd, die na twintig jaar keihard oppositie voeren en verschillende gevangenisstraffen de dictator wist te verjagen. Maar wat heb je aan een democratie als er geen land meer is. De camera volgt hem en zijn team bij de Klimaatconferentie van 2009, waar ze vastbesloten zijn om alles op alles te zetten. Een interssante blik achter de schermen.
In Surviving Progress (met filmgrootheid Martin Scorsese als uitvoerend producent) ten slotte komen alle problemen rondom het milieu bij elkaar. De mens dreigt ten onder te gaan aan zijn eigen verbeteringsdrang. Wat vooruitgang lijkt te zijn, maakt de planeet en zijn inwoners kapot. Geïnspireerd door het boek Kleine geschiedenis van de vooruitgang van Robert Wright, over de wisselwerking tussen vooruitgang en verwoesting in onze geschiedenis van de afgelopen tienduizend jaar.
Geef een reactie