Reacties

  1. roland zegt

    @: “duurzame energieopslag wordt met de dag goedkoper en beter. Tesla heeft na een mega batterijenfabriek in Nevada aangekondigd het zelfde te gaan in Duitsland”
    – Is daarmee de duurzame seizoensopslag mogelijk en krijgt een land zonder betrouwbaar stroomnet dezelfde betaalbare mogelijkheden als wij?

    @: “wil je overal, net als wij in de jaren ’60, een nieuw gasnetwerk gaan aanleggen?”
    – Waarschijnlijk wel een stroomnet, net als ons fors groeiende stroomnet, want ook bij ons ontbreekt zicht op voldoende duurzame opslag

    @: “Steenkool vervangen door aardgas klinkt mooi, maar kan alleen in elektriciteitscentrales”
    – Zelfs dat gebeurt niet, integendeel met de afschaffing van de kolenheffing is kolenstroom nog aantrekkelijker geworden zelfs in ons land.

    @: “Aardgas is toch echt een fossiele brandstof”
    – niet bij het gesubsidieerde “groengas”. Ook kan ene overschot aan zon-windstroom i.p.v bijna gratis dumpen zoals nu, worden omgezet in waterstof en zondig in aardgas. Dan is het benutten van het bestaande gasnet heel handig.
    Voor industrieel hoge temperatuur warmte is nog geen duurzaam alternatief voorhanden, evenmin als voor luchtvaart en goederen transport over water en weg.

  2. Chris zegt

    Eigenlijk heeft Europa een nieuw klimaat Marshall plan nodig. Vereist is dan dat het hogere publiekrecht dwingende aanwijzingen geeft aan het verantwoordelijk gestelde lagere publiekrecht. In feite is dat dus het vastgestelde politieke probleem, net zoals na de Tweede Wereldoorlog. Bestemmingsplannen van Gemeenten en streekplannen van Provinciale Staten worden dan direct dwingend bestuurlijk aangepast aan het klimaatverdrag. Zover is het dus nog steeds niet gekomen. Daarbij speelt de opslag van windenergie en vooral opslag bij zonne-energie een cruciale rol, omdat je anders geen jaarseizoenen energie buffers verkrijgt in de decentrale overheden gebieden. In de toekomst zullen er dan groene waterstof gashouders, ammoniak gashouders en grote accubatterijen locaties aangewezen moeten worden binnen die bestemmingsplannen en streekplannen. Tot nu toe is daar nog geen enkel initiatief toe genomen.
    Wil men werkelijk de grensoverschrijdende milieuvervuilende mobiliteit m.n. vanuit de oude Oostbloklanden en de grote internationale drugscriminaliteit met vluchtelingen mensenhandel effectief aanpakken, dan behoort het Schengenverdrag drastisch herzien te worden t.a.v. milieu verantwoording grensoverschrijdende mobiliteit en grensoverschrijdende ernstige misdrijven. Dus rekeningrijden begint aan de lidstaat landgrenzen met strenge wering controle op milieuvervuilende mobiliteit en grensoverschrijdende misdrijven bestrijding.
    Het belastingstelsel behoort ook effectief hervormd te worden, zodat er zeer energiezuinig vastgoed ontstaat, dat zichzelf van energie voorziet. Stapsgewijze minder renteaftrek voor energieverslindend vastgoed en sterke stimulering tot effectief vastgoedbeleid met energie milieulabels geeft een dwingende richting aan tot energiezuinig en zichzelf energie voorzienend vastgoed. Daarnaast behoort het vastgoedbezit boven b.v. vanaf 3 ton belast te worden in box 3.
    Helaas heeft het vorige kabinet tot nu toe hier helemaal niets aan gedaan en dus alleen maar de factor arbeid nog zwaarder belast en de BTW verder verhoogd.
    Zelf de Multinationals uiten hun bezorgdheid over de toekomst van deze kleine lidstaat Nederland, het arrogante publiekrechtelijke beleid zonder enige klimaat voorbereidende energie transactie veiligheid vereisten en het volledig uitblijven van belastinghervormingen.
    Het gevaar van een doorgeslagen geglobaliseerde neoliberale marktwerking economie realiseert dan een samenhang met hun eigen liberale overhebzucht en met zichzelf verrijkende toppolitici, de ondergang van kwetsbare lidstaten.
    In feite is het lot van de Nederlandse bevolking alreeds dus bepaald, alleen zijn we er nog niet van bewust. De onverantwoordelijke politieke wijze waarop ze de bewoners in de Provincie Groningen behandelen wat betreft veiligheid met hun vastgoed zegt meer dan voldoende. De gedupeerden aldaar zijn hun bezit kwijt en hun geld kwijt en leven in onveilig geworden vastgoed door een veel te snelle en omvangrijke gaswinning. Rampspoed is dus voorspelbaar met een aan gasopbrengsten verslaafd gecentraliseerd publiekrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.