Dag mensen, heb jij de term ‘snowpocalypse’ al kunnen bezigen? Hier regent het. Dan maar een weekupdate voor bij je slappe weekendweer.
Piek Ikea
We hebben ‘ Peak Curtains’ bereikt. Dat zegt Ikea’s hoofd duurzaamheid Steve Howard. In een Guardian Sustainable Business debat stelde hij dat consumptie van goederen een grens heeft bereikt. “We zijn steeds meer een circulaire Ikea aan het bouwen waar je spullen kunt repareren en recyclen.” Dat staat volgens hem nog steeds niet het doel van Ikea in de weg om in 2020 hun verkoopcijfers te verdubbelen. Dat we even weten hoe we tot die Peak Curtains gekomen zijn.
The Guardian – We’ve hit peak home furnishings, says Ikea boss
Leve dodewalvisselfies
In Groot Brittannie zijn een aantal walvissen aangespoeld. Tragisch gebeuren, trekt een groot publiek, en die combinatie vindt niet iedereen even smaakvol. Vooral veel commentaar gaat over de selfies die mensen met de dode walvis namen, waaronder een man met zijn zoontje die de wind van voren kreeg. Maar, zo betoogt PatrickBarkham voor The Guardian: we zouden zonder veroordeling een dode walvis moeten mogen ervaren. Want zou het niet heel veel erger zijn als er eentje aanspoelde en dat niemand interesseerde?
The Guardian – Don’t knock dead whale selfies
Waarschuwing voor de grafische beelden hieronder. Die ik toch post.
Extreem weer, extreme grappen
Anderen zitten gek genoeg wel ineens midden in een ‘snowpocalypse’ (*kuch* klimaatverandering *kuch*) zoals in New York, waar de noodtoestand onderhand alweer opgeheven is dus waar hebben we het over. Alleen idioten lopen gevaar. En zelfs daar heeft The Onion tips voor:
Ondertussen publiceerde de National Science Foundation een rapport getiteld ‘Let it snow!’ met als verontrustende conclusie dat ‘winter wonderland’ onherstelbaar veranderd is in ‘winter weirderland’ door veranderende weerpatronen dankzij klimaatverandering.
Grist – New Report Explains Ancient Phenomenon Known As Winter
In Zweden sneeuwt het eindelijk ook, en dat leidt tot grappen zoals een gigantische getekende sneeuwpenis, wat mensen dan weer aanstootgevend vonden, dus die moest weggehaald worden. Een debat ontstond over wat nu kunst is en wat niet, met een eigen facebookgroep om de sneeuwpenis te laten terugkeren. “Het is zeker frivool, maar ook een vorm van creativiteit. Als een gevestigde kunstenaar een penis in olieverf schildert, kan dat ingelijst in een galerie hangen. Maar als een gewone burger een penis in de sneeuw tekent, is het obsceen en moet het verwijderd worden. Het gaat alleen over wie de maker is.” Een van de medewerkers die de tekening moest verwijderen voelde zich zo schuldig dat ‘ie er nu zelf opnieuw eentje heeft gemaakt. Maar dan enorm groot. Zo groot, dat ‘ie van de grond niet gezien kon worden. Alleen vanuit de lucht. Dan kan niemand er aanstoot aan nemen. Iedereen blij. Ik zal geen plaatjes posten want ik wil natuurlijk geen aanstoot veroorzaken. Ziehier wel de video die de medewerker erover postte. Trigger warning voor sneeuwgenitalien.
Vuilnis voor vogels
Trekvogels blijven liever overwinteren op vuilnisbelten dan dat ze doortrekken naar hun traditionele bestemming. Dat concludeerden Duitse onderzoekers na het volgens van 70 migrerende witte kraanvogels vanuit verschillende plekken in Europa en Azie tijdens de eerste vijf maanden van hun leven. Zij verlaten hun nesten tussen juli en september en gaan op een epische reis naar Afrika, soms wel vijfduizend kilometer ver. Vogels vanuit Spanje, bijvoorbeeld, vlogen wel naar het westen van de Sahel, maar vanuit Duitsland bleven de vogels graag hangen op vuilnisbelten in Marokko. De vogels die wel de traditionele route volgden liepen een grotere kans te overlijden, maar de onderzoekers vrezen de effecten van de vervuiling in het vuilnisvoedsel in de vogels en de voedselketen, en voorzien een verstoring van het ecosysteem in de traditionele overwinteringslanden.
The Guardian – Birds stop migrating as rubbish dumps provide winter feeding grounds
Ondertussen zet Lima, Peru vogels juist in om vuilnis op te sporen en bewustzijn van het afvalprobleem te vergroten bij mensen. Gieren, traditioneel de opruimers van de natuur, vinden gemakkelijk waar afval gedumpt wordt. De vogels zijn nu uitgerust met trackers en go-pro camera’s, waardoor real time te zien is waar zich afval bevindt. Ook mensen kunnen afvalbergen op de website aanmelden. Fijn, als er daadwerkelijk iets mee gebeurt. LAten we dat maar hopen dan. Qua PR zitten ze wel goed echter, gezien dit prachtige filmje.
Bonus: dood
Check out dit project dat succesvol gecrowdfund is en dit jaar van start gaat: composteren na je dood. Huidige methodes zijn namelijk een enorme grootverbruiker van hout, metaal, steen, beton, balsemvloeistof, fossiele brandstoffen en ruimte. En hiermee kun je een citroenboom worden. Ofzo. Hoe cool is dat.
Geef een reactie