Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > De Activist > Voorkom Voedselverspilling: Thomas Luttikhold bedacht Wastewatchers voor de horeca

Voorkom Voedselverspilling

Als voedsel je passie is, is het ontzettend zonde om dat eten aan het eind van de dag weg te gooien. Deze drie mensen willen voorkomen dat voedsel verspild wordt. Guido Vollebrecht bedacht dat je best paprikapoeder kunt maken van de resten van het groentesnijbedrijf waar hij werkte. Thomas Luttikhold ontwikkelde de WasteWatchers app om voedselverspilling tegen te gaan in professionele keukens. En Paula Zwitser zamelt brood in bij moskeeen en bejaardentehuizen in Rotterdam, om het te vergisten tot energie.

Voorkom Voedselverspilling: Thomas Luttikhold bedacht Wastewatchers voor de horeca

Thomas Luttikhold (27)
Isoprichter van Wastewatchers
Missie minder eten weggooien in de horeca

“Als koken je passie is, is het heel raar om al dat werk weg te gooien”

Je hebt een tool ontworpen om voedselverspilling in de horeca tegen te gaan. Hoe werkt dat?

“Heel eenvoudig. Horecazaken houden dagelijks bij welke producten ze aanbieden en wat ze daarvan overhouden. Wij analyseren de data en kunnen zo allerlei trends signaleren. Zo kwamen we erachter dat op de Amsterdamse Zuidas een bruin broodje met avocado op dinsdag heel populair is.”

Dat is leuk om te weten, maar hoe zorgt dat voor minder verspilling?

“Als iets populair is, betekent dat altijd dat een ander product op dat moment minder wordt verkocht. De tegenhanger van een broodje avocado is bijvoorbeeld een broodje kroket, daar hoef je op dinsdag dus minder van in te kopen. Het broodje kroket scoort op vrijdag juist goed, dus weet je dat je dan minder avocado’s nodig zult hebben.”

Hoe ben je op dit idee gekomen?

“Ik heb zelf vanaf mijn 15e in de horeca gewerkt, in allerlei verschillende zaken. Overal zag ik hoe ontzettend veel voedsel er wordt weggegooid. In de horeca wil je een zo hoog mogelijke omzet draaien, en dus geen nee hoeven verkopen. Met onze tool kunnen we het gedrag van consumenten voorspellen. Hoe meer bedrijven de tool gebruiken, hoe beter we die voorspellingen kunnen doen.”

Lukt het om bedrijven hiervoor enthousiast te krijgen?

“Ja, zeker omdat het maar een paar minuten per dag kost om de data in te voeren. Kijk, niemand wil die verspilling natuurlijk. Ik ken chefs die er letterlijk ’s nachts wakker van liggen. Als koken je passie is, stop je daar veel tijd en moeite in. Dan is het heel raar om aan het einde van de dag al dat werk weg te gooien.”

Vind de tool op Wastewatchers.eu.

Meer "Voorkom Voedselverspilling"

Voorkom Voedselverspilling

Voorkom Voedselverspilling: Guido Vollebrecht bedacht paprikapoeder van snijresten

Guido Vollebregt (23)
IsProductmanager bij Royal Flora Holland
Missie reststromen in de tuinbouw beter benutten

Voorkom Voedselverspilling

Voorkom Voedselverspilling: Paula Zwitser zamelt brood in voor energie

Paula Zwitser (39)
Iscampagneleider bij BroodNodig
Missie geen brood meer in de prullenbak

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: De Activist Tags: rotterdam, voedselverspilling Verschenen in: — Down to Earth 44 (december 2017) Activisten: Voorkom Voedselverspilling

Rinske Bijl

Rinske Bijl

Schrijver

Rinske Bijl vertelt verhalen in woord en beeld, over duurzaamheid, migratie, vluchtelingen en gender. En over wat je zelf kan doen om de maatschappij een beetje groener en eerlijker te maken.

  • Volg Rinske Bijl op Twitter @rinskebijl
  • Website van Rinske Bijlrinskebijl.nl
  • Alle artikelen van Rinske Bijl op Down To Earth Magazine

Gerelateerde berichten

Samen eten

Goed eten hoeft geen winst te maken

Michiel Bussink gaat langs bij Mensa Mensa in Rotterdam. Daar wordt betaalbaar én gezond gekookt voor en door buurtbewoners.
Interview

Zo kan het ook: groen hart voor de wijk

Bij De Groene Kans kun je iedere woensdag groente, fruit, en brood ophalen dat door de supermarkt niet meer mag worden verkocht. Zo gaan ze voedselverspilling tegen én ontstaat een veilige plek voor mensen met de wind tegen.
De Activist

Stikstofstrijders: Isabel Willemsen

Isabel Willemsen houdt de Rabobank namens Greenpeace verantwoordelijk voor een deel van de schade van het stikstofoverschot en eist dat die wordt vergoed.
De Activist

Klimaatkenners: Wadner van den Heuvel

Wadner van den Heuvel wil systemen en organisaties duurzaam maken en laat via de Jonge Klimaatbeweging de stem van jongeren horen richting de politiek.
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”
  • Loek Beukman op Kaas zonder koe
  • Ad op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons