Guido Vollebregt (23)
IsProductmanager bij Royal Flora Holland
Missie reststromen in de tuinbouw beter benutten
Voorkom Voedselverspilling
Als voedsel je passie is, is het ontzettend zonde om dat eten aan het eind van de dag weg te gooien. Deze drie mensen willen voorkomen dat voedsel verspild wordt. Guido Vollebrecht bedacht dat je best paprikapoeder kunt maken van de resten van het groentesnijbedrijf waar hij werkte. Thomas Luttikhold ontwikkelde de WasteWatchers app om voedselverspilling tegen te gaan in professionele keukens. En Paula Zwitser zamelt brood in bij moskeeen en bejaardentehuizen in Rotterdam, om het te vergisten tot energie.
Voorkom Voedselverspilling: Thomas Luttikhold bedacht Wastewatchers voor de horeca
Je hebt een tool ontworpen om voedselverspilling in de horeca tegen te gaan. Hoe werkt dat?
“Heel eenvoudig. Horecazaken houden dagelijks bij welke producten ze aanbieden en wat ze daarvan overhouden. Wij analyseren de data en kunnen zo allerlei trends signaleren. Zo kwamen we erachter dat op de Amsterdamse Zuidas een bruin broodje met avocado op dinsdag heel populair is.”
Dat is leuk om te weten, maar hoe zorgt dat voor minder verspilling?
“Als iets populair is, betekent dat altijd dat een ander product op dat moment minder wordt verkocht. De tegenhanger van een broodje avocado is bijvoorbeeld een broodje kroket, daar hoef je op dinsdag dus minder van in te kopen. Het broodje kroket scoort op vrijdag juist goed, dus weet je dat je dan minder avocado’s nodig zult hebben.”
Hoe ben je op dit idee gekomen?
“Ik heb zelf vanaf mijn 15e in de horeca gewerkt, in allerlei verschillende zaken. Overal zag ik hoe ontzettend veel voedsel er wordt weggegooid. In de horeca wil je een zo hoog mogelijke omzet draaien, en dus geen nee hoeven verkopen. Met onze tool kunnen we het gedrag van consumenten voorspellen. Hoe meer bedrijven de tool gebruiken, hoe beter we die voorspellingen kunnen doen.”
Lukt het om bedrijven hiervoor enthousiast te krijgen?
“Ja, zeker omdat het maar een paar minuten per dag kost om de data in te voeren. Kijk, niemand wil die verspilling natuurlijk. Ik ken chefs die er letterlijk ’s nachts wakker van liggen. Als koken je passie is, stop je daar veel tijd en moeite in. Dan is het heel raar om aan het einde van de dag al dat werk weg te gooien.”
Vind de tool op Wastewatchers.eu.
Geef een reactie