Thomas Luttikhold (27)
Isoprichter van Wastewatchers
Missie minder eten weggooien in de horeca
Voorkom Voedselverspilling
Als voedsel je passie is, is het ontzettend zonde om dat eten aan het eind van de dag weg te gooien. Deze drie mensen willen voorkomen dat voedsel verspild wordt. Guido Vollebrecht bedacht dat je best paprikapoeder kunt maken van de resten van het groentesnijbedrijf waar hij werkte. Thomas Luttikhold ontwikkelde de WasteWatchers app om voedselverspilling tegen te gaan in professionele keukens. En Paula Zwitser zamelt brood in bij moskeeen en bejaardentehuizen in Rotterdam, om het te vergisten tot energie.
Voorkom Voedselverspilling: Guido Vollebrecht bedacht paprikapoeder van snijresten
Als afstudeeropdracht voor de opleiding tuinbouw & agribusiness ging je op zoek naar een manier om snijresten van paprika’s te verwerken. Waarom?
“Tijdens mijn opleiding waren duurzaamheid en voedselverspilling best een hot item. Door mijn bijbaan bij een groentensnijderij zag ik in de praktijk hoeveel goed voedsel er wordt weggegooid. Het bedrijf waar ik werkte, versnijdt paprika’s in blokjes, voor shaslicks. Op die manier konden ze toch geld verdienen aan de paprika’s die niet perfect van vorm waren. Maar die blokjes moesten zelf ook weer perfect recht en vierkant zijn. Alles wat daar een beetje van afweek, werd alsnog gebruikt als veevoer of weggegooid. Ik ergerde me daar rot aan.”
Jij bent daar paprikapoeder van gaan maken. Was dat nog niet geprobeerd?
“Nee, het paprikapoeder zoals we dat kennen wordt van speciaal daarvoor geteelde pepers gemaakt. Wij weten niet anders dan dat dat paprikapoeder is, maar het is eigenlijk maar een droge stof. Het paprikapoeder van echte paprika’s is veel zoeter en smaakvoller. Dat had ik ook niet verwacht van tevoren, maar ineens had ik een echt onderscheidend product in handen.”
Deze zomer ben je afgestudeerd. Ga je hiermee verder?
“Ik zou wel willen, maar voor het zelf opstarten van een bedrijf mis ik de benodigde ervaring. En het startkapitaal natuurlijk. Ik heb wel veel positieve reacties op mijn idee gekregen, verschillende bedrijven hebben me gevraagd om mee te doen aan brainstormsessies over het vermarkten van reststromen. Met het paprikapoeder heb ik laten zien dat het mogelijk is om geld te verdienen aan producten die anders worden weggegooid. Dat schept gigantische kansen binnen de tuinbouwsector.”
Geef een reactie