Mark, 37
Missie Stichting Art Eko, www.arteko.nl
Duurzame ontwerpers
Vandaag drie portretten van makers die betrokken zijn bij Art Eko, een stichting die milieuvriendelijke werkwijzen en materiaalgebruik onder kunstenaars en ontwerpers promoot. “Art Eko kun je zien als een reactie op het post-modernisme; de afkeer die in de kunstwereld leeft van grote verhalen en ideologieën”, aldus Mark, de bedenker van Art Eko. Verder in de serie: Rob Hagenouw en Nicolle Schatborn koken met ongewenste dieren, en Anouk Voogt en Miriam Thijssen van anthi maken visueel interessante objecten over milieuproblemen.
Rob Hagenouw en Nicolette Schatborn
Waarom de Keuken van het Ongewenst Dier?
“Deze conceptuele installatie wil een maatschappelijk statement maken over hoe vreemd er in Nederland met beesten wordt omgegaan. We verkopen snacks van vlees dat anders verloren gaat. De keuken moet het werk doen, maar we proberen wel reacties uit te lokken. Bijvoorbeeld met de My Little Pony Burgers – die paardjes staan ook in de keuken. Als mensen zich realiseren wat voor vlees het is, komt het achterliggende verhaal vanzelf.”
Hoe ontstond het idee?
“Bij het researchen voor een project kwamen we letterlijk ontzettend veel ganzen tegen. Ideaal om iets van te koken, bedachten we. Een kok waarschuwde dat zelf vangen teveel stress veroorzaakt bij die beesten; dat verpest het vlees. Pas toen hij het nummer van een Schipholjager gaf, begon ons iets te dagen. Dat ganzen afgeschoten worden omdat ze overlast veroorzaken en het vlees grotendeels wordt vernietigd; er is geen afzetmarkt voor. Raar, want het is niet duur en tijdens de kerst eet men het wel. Dus maakten wij de Croquet de Schipholgans.”
Drijfveer?
“We brengen verhalen over eetbare ongewenste dieren bij elkaar. Paarden waren bijvoorbeeld jarenlang het statussymbool van de bloeiende economie, inmiddels zijn ze gedegradeerd tot slachtproduct. In Nederland wordt paard nauwelijks gegeten – dat verdwijnt in Italië en Spanje in de worst. Tegelijk zit in dertig procent van de snacks absurd goedkoop paardenvlees uit Zuid-Amerika. Of muskusratten, die moeten worden uitgeroeid omdat ze onze dijken ondermijnen. Tachtigduizend pelsen gaan gewoon de oven in. Dat soort dingen vinden we raar.”
Geef een reactie