Reacties

 1. ronald van gelder zegt

  Geachte heer van Arkel,
  ik las een memoriam voor dr. Peter Roelofs van een tijd geleden. Het in memoriam was van uw hand.
  Ik ben bezig met de historie van onderduik en deportaties in Diemen. Dr. Roelofs – Boebie of Peter – heeft als verzetsstrijder veel goeds gedaan. Ook voor de onderduikers die op zijn adres in de Schoolstraat in Diemen mochten onderduiken.
  Ik ben op zoek naar nadere informatie over Peter Roelofs; over zijn tijd als verzetsstrijder, maar ook als gezinsman (naast zijn vrouw Ees). Ik heb contact met oude buren van hem, die hij als zijn kinderen beschouwde.
  Kunt u contact met mij opnemen, zodat ik kan horen of u mij nog een en ander zou kunnen vertellen? Of weet u iemand anders, die veel over hem weet? Ik hoor het heel graag, vriendelijke groeten

  Ronald van Gelder, Schoolstraat 41, 1111 BP Diemen, 06-25094760

  • rien buter zegt

   beste Ronald,
   ik kwam op de website waarop je zocht naar de gegevens over Boebie Roelofs. Het geval wil dat ik heel lang–althans voor die tijd –met Boebie ben omgegaan. Ik ben ook naar gegevens over hem op zoek. De periode dat ik hem kende was van vlak voor de wereldoorlog WOII en in de oorlog tot aan zijn arrestatie. Wat later uit en van de oorlog dook hij plotseling weer op en hielp mee aan de verklaring dat ik een betrouwbaar persoon was (met andere woorden niet met de moffen–zo heette dat toen, en als ik over verleden schrijf noem ik ze nog zo–heulde.)
   Ik was toen nog een jongetje dat zul je begrijpen (ik ben nu 93, nog redelijk fit as fiddle).hij nam hem mee op lange wandeltochten en probeerde mij de kennis over de paddenstoel enigszins bij te brengen. We verzamelden eetbare paddenstoelen en genoten daar van.
   Eigenlijk was hij een discussie genoot van mijn vader. Mijn vader was bijzonder geïnteresseerd in economie, en vond bij Boebie en gewillig oor. Mijn vader was bezig met het voorbereiden van een proefschrift bij Tinbergen dat zou in 1943 ongeveer klaar zijn. Je begrijpt dat dat niet is gelukt. Boebie daarentegen zou nog voor de oorlog kunnen promoveren in de economie. (Let op chemicus, specialist in biologie, gaat promoveren in een vak dat half sociologisch en half statistisch is, met weinig voorspellende waarde, als je de waardenoriëntatie die de achtergrond ervan vormt niet mede kan veranderen. Hoe kun je bedenken?) Wel hij bedacht het, kwam met ongelooflijk veel wiskunde op de proppen, en promoveerde ik meen in 1938, cum-Laude bij Jan Tinbergen. Tinbergen mijn vader en Boebie Roelofs waren elkaar toegenegen. In de oorlog schreven mijn vader en Boebie samen en afwisselend nog allerlei artikelen tot ze uiteraard gezien de omstandigheden daarmee ophielden.
   Ik raakte naar de uit uitbraak van de oorlog contact met Boebie kwijt. Er was nog wel een heel merkwaardige gebeurtenis. Via ondergrondse kanalen kreeg ik op een gegeven moment de waarschuwing dat hij gearresteerd kon worden. Diep in de nacht ben ik naar Diemen gefietst langs het kanaal, halverwege de brug over het kanaal in pikkedonker donder ik over wegwerkers hindernis heen. Viel op mijn hoofd voorover over fiets met mijn kop loodrecht naar beneden. Gelukkig in een zandhoop anders had ik er nu niet meer geweest. Overigens was het huis waar hij toen woonde pikkedonker. Hij was al gearresteerd.ik heb er uiteraard niet aangebeld maar met over het water met steentjes erheen gegooid. Zonder reactie.maar op internetKon ik nu niets meer op niets meer over hem vinden. zijn sterfdatum vind ik nog wel maar andere gegevens weet ik niet. Ik wist dat hij gehuwd was maar of zijn vrouw ooit heb ontmoet weet ik niet.
   Nu ben ik op instigatie van het Niod een boekje uitschrijven over de wederwaardigheden van ons gezin (mijn familie was op allerlei manieren betrokken bij ondergrondse activiteiten) uiteraard ben ik juist daardoor naar Boebie Roelofs’ gegevens op zoek.

   Zo dat in het kort
   Rien Buter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.