Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Columns > Doe het zelf > Doe-het-zelf 2.0

Doe-het-zelf 2.0

Nienke Oosterbaan | 30 december 2014 |

Onze doe-het-zelf columnist Nienke Oosterbaan begint aan een nieuw project.

Beeld: pixabay.com
Beeld: pixabay.com

Een paar jaar geleden was het boek dat ik schreef over zelfvoorzienend leven – Fred & Wilma in de Vinexwijk – aanleiding voor deze column. Misschien was niet elk onderwerp dat de revue passeerde even realiseerbaar voor iedereen. Een kip slachten, bier brouwen, zelf maandverband naaien… ik denk dat maar weinigen zich er aan gewaagd hebben. Maar daar ging het ook niet om. Waar wel om? Mensen op een net iets andere manier over dingen na laten denken. Een manier die misschien iets meer moeite kost, maar wel veel beter is voor het milieu en je portemonnee. En die je, misschien wel het beste argument, veel meer voldoening geeft.

Thuis ondervond ik dat op kleine schaal. Hartje Amsterdam, drie hoog achter is geen plek voor grote DHZ-projecten. Maar mijn schoonouders creëerden afgelopen jaren een waar Fred& Wilma-paradijs. Na het huis eigenhandig gerenoveerd te hebben met volop gerecyclede materialen, kwam er een moestuin, een grijswatersysteem, een grote ren met kippen in een tuin vol fruitbomen en nog veel meer. Niet zozeer vanuit duurzaam oogpunt, maar gewoon, omdat ze er de tijd en de ruimte voor hebben. Omdat zelf doen ze ongelooflijk veel voldoening geeft. En omdat groente, fruit en verse eitjes uit eigen tuin veel lekkerder zijn dan alles wat je in de winkel koopt. We genieten er volop van mee. Mijn schoonouders (beide inmiddels de 70 gepasseerd) zijn misschien wel de beste motivatoren om echt meer zelf te gaan doen.

Maar ja, drie hoog achter… Dus verzonnen we wat nieuws. Iets groters: een heel huis. En dat lijkt nu, na jaren voorbereiding, letterlijk van de grond te gaan komen. Alle voors en tegens van duurzame bouwoplossingen hebben we uitgeplozen; groene palen, zonnepanelen, grijs water systeem, solar tubes, duurzame bouwmaterialen. Helaas blijkt veel, vooral om budgettaire reden, op onze bouwplek (middenin de stad) niet haalbaar. Maar als het huis af is, biedt het mogelijkheden te over voor allerhande DHZ-projecten. En een tuin op het dak. Hoe zelfvoorzienend we echt gaan worden, moet ik jullie helaas verschuldigd blijven. Want ik verruil mijn toetsenbord binnenkort voor een enorme gereedschapskist. Een soort doe-het-zelf 2.0. Het is er tijd voor.

Nienke Oosterbaan is auteur van Fred&Wilma in de Vinexwijk en gaf ons elk nummer een leuke tip om zelfvoorzienend te leven. Dit is haar laatste column.

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Doe het zelf Verschenen in: Down to Earth 26 (dec 2014)

Nienke Oosterbaan

Nienke Oosterbaan

Nienke Oosterbaan is auteur van Fred & Wilma in de Vinexwijk en geeft tips voor een zelfvoorzienend leven.

  • Website van Nienke Oosterbaannienkeoosterbaan.nl
  • Alle artikelen van Nienke Oosterbaan op Down To Earth Magazine

Gerelateerde berichten

Doe het zelf

Zelfmaakdesign

Als doe-het-zelver heb je over het algemeen lak aan trends. Toch? Maar soms heb je ineens baat bij iets dat ‘in’ is. Daarom deze keer aandacht voor een nogal hip fenomeen: zelfmaakdesignproducten.
Doe het zelf

Plukken wat je plukken kan

Gelukkig, het is weer lente. Tijd om de tuin in te gaan. Flink zaaien, zodat je over een maand of wat weer kan oogsten. Geen tuin? Geen nood! Je kunt je eten ook uit het bos halen. Of langs de kant van de weg vinden. In stadsparken plukken. Of gewoon ergens in de wijk tegenkomen.
Doe het zelf

Lekker Wecken

In de vorige Doe Het Zelf stond dat de zelfvoorzienende mens ’s winters vaak kool op tafel zal hebben staan. Niet erg, er zijn tig soorten kool waarmee enorm valt te variëren. Als de kool je inmiddels toch een beetje de neus uit komt, zijn hier wat tips voor meer variatie op je winterbord.
Doe het zelf

Superkool

Als het op eten uit eigen tuin aankomt, zitten we niet in het makkelijkste seizoen. Maar de ‘doorgewinterde’ doe-het-zelver voedt zichzelf toch het hele jaar door met eigen oogst. En ja, dan staat er in de eerste en de laatste maanden van het jaar wat vaker kool op tafel.
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”
  • Loek Beukman op Kaas zonder koe
  • Ad op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons