Frederieke Schouten (43)
IsVice-voorzitter Caring Vets en directeur van Varkens in Nood en Dier&Recht
Missie Een waardig leven voor alle dieren
Caring for the climate
De aanpak van de vogelgriep moet helemaal anders, vinden deze dierenarts, pluimveehouder en chirurg. Hun beroepsgroepen verenigden zich in drie organisaties die samen pleiten voor een voedselsysteem waarin zorg voor het klimaat, mensen en dieren centraal staat. Patrick Deckers bij Caring Doctors, Ruud Zanders bij Caring Farmers en Frederieke Schouten bij Caring Vets.
Caring for the climate: Patrick Deckers
Met Caring Doctors vraag je aandacht voor klimaatverandering en de negatieve effecten van de bio-industrie. Waarom maak je je hier als arts zorgen over?
“Het huidige zorgstelsel is zwaar overbelast. Door klimaatverandering, waterschaarste, voedselschaarste en een slechte luchtkwaliteit zullen ziektes en gezondheidsklachten toenemen. Ook kampen steeds meer van mijn patiënten met welvaartsziektes, zoals bijvoorbeeld diabetes. Het hangt allemaal met elkaar samen en de oplossing ligt op ons bord: we moeten toe naar veel minder vlees en een grotendeels plantaardig voedingspatroon.”
Je waarschuwt ook voor een toenemend risico op door dieren overgedragen virussen, zoals de vogelgriep, waar ook mensen ziek van kunnen worden.
“De vogelgriep is een direct gevolg van de bio-industrie. En met zo veel dieren op een hoop is het wachten op de volgende pandemie. Dat kan ons zorgstelsel helemaal niet aan, zagen we al tijdens de coronapandemie. We zitten dus op een tijdbom. De bio-industrie moet veel en veel kleiner worden.”
Hoe wil je dat bereiken?
“Om te beginnen willen we een verandering binnen zorgorganisaties zelf. Het is van de zotte dat je na een operatie aan darmkanker een broodje met bewerkt vlees krijgt in het ziekenhuis. Terwijl we weten dat dat juist kanker kan veroorzaken. Ziekenhuizen zouden hoofdzakelijk plantaardig voedsel moeten aanbieden. En verder zijn er politieke keuzes nodig. Een gezonde levensstijl wordt vaak gezien als individuele keuze, maar dat is het niet. We moeten toe naar een vitale, gezonde maatschappij. Waarin gezond eten goedkoper is dan ongezond eten. En waarin de gezondheidszorg zich kan richten op preventie en voorlichting om ons gezond te houden, in plaats van de bestrijding van ziektes.”
Geef een reactie