Cv een graadje hoger en lekker bij de verwarming zitten. Klinkt goed. Maar wie zelfvoorzienend is, heeft geen cv meer. Of in ieder geval geen energiebedrijf dat zorgt dat je de boel lekker op kan stoken. Gas & licht is dan volledig je eigen pakkie an. Meer werk, dat wel. Maar het heeft ook zo zijn voordelen. Die pittige energierekening elke maand is bijvoorbeeld verleden tijd.
Zelf opwekken
Om de temperatuur in huis wat op te krikken, kun je fikkies stoken in de open haard. Maar er zijn ook manieren die minder arbeidsintensief zijn (als ze eenmaal geïnstalleerd zijn). Zoals een warmtepomp, lage temperatuur verwarming, een zonneboiler, houtvergassingsinstallatie of tegelkachel. Voor de benodigde elektriciteit kun je een setje zonnepanelen op je dak installeren, een windmolen in je tuin zetten of allebei. Op www.meermetminder.nl vind je allerlei min of meer zelfvoorzienende energiemogelijkheden met tekst, uitleg en eventuele subsidies.
Of je daarmee ook echt voldoende energie opwekt om aan je eigen vraag te voldoen, hangt van twee dingen af: 1. hoeveel je opwekt en 2. hoeveel je nodig hebt. En, logisch, hoe minder je nodig hebt, hoe makkelijker het is om genoeg op te wekken. Een beetje slimmerik houdt zijn verbruik dus enigszins binnen de perken.
Minder verbruiken
Hoe? Door (groot)moeders regeltjes toe te passen: dikke trui en sloffen aan, geen licht laten branden in ruimtes waar je niet bent en alleen de kamer(s) verwarmen waar je gebruik van maakt. Prima, alleen zijn dat allemaal besparingen uit de categorie ‘alle beetjes helpen’. Wie serieus wil minderen, ontkomt niet aan isolatie. In een vrij nieuw huis zit je waarschijnlijk redelijk geïsoleerd. Maar in oudere woningen valt heel wat winst te halen met het dichten van gaten, kieren en holle ruimtes tussen (spouw)muren onder vloeren en bij het dak.
Dat kun je heel goed zelf doen. Met allerlei huis-, tuin en keuken materialen. Opgerolde wollen dekens voor kieren. Gaten dichten met oude kranten. En ook kurk en schelpen isoleren als de beste. Geen beter excuus om nog een fles wijn open te trekken. En staat er nog een emmer vol gevonden nonnetjes en kokkels in de schuur, waar de kinderen toch nooit meer naar omkijken? Hup, in de kruipruimte ermee. Meer weten over zelf verantwoord isoleren? Kijk op www.verantwoordisoleren.nl
Geef een reactie