Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Columns > Bijlo > Bijlo belt… met Kalf

Bijlo belt… met Kalf

Vincent Bijlo | 7 augustus 2023 |

“Kalf, met wie?”

“Dag Kalf, met Vincent Bijlo.”

“Oooooh, heb je daar Vincent Bijlo aan de lijn, die vind ik altijd zo leuk, geef hem eens even aan mij?”

“Nee moeder, hij belt voor mij. Oh, ik wil dit niet. Maar het moet, van het Convenant Dierwaardige Veehouderij. De mens vindt het dierwaardig om kalf na de geboorte niet van koe te scheiden.”

“Heerlijk! Heerlijk! Dit is de natuur hè.”

“Ja, zalig moeder, dat ik bij u mag drinken. Maar ik wil niet aan de door een robot afgekloven uiers van mijn moeder lebberen, ik wil alleen, alleen in een kalveriglo, liters melk zuipen uit een speen! Ik wil happy hour. Ik wil bijgevoederd worden door een lekkere boer, uit een emmer. Maar dat mag niet van de kritische consument. De kritische consument wil knuffelmelk.”

“Haha, zo leer je de kneepjes van het koe-zijn, Kalf.”

“De kneepjes van het koe-zijn moeder. Ik wil geknepen worden door een geile boerenknecht, maar ik moet het normale zooggedrag van mijn moeder gedogen. Daar krijg ik goede afweer van, dan ben ik minder bevattelijk voor Paratbc. En dan herstelt mijn moeder beter van de afkalving.”

“Ik poepte je er zo uit, hups, geen enkele moeite, nee hoor, ik heb geen hulp nodig van een veterinair arts. En de nageboorte was er bijna eerder dan jij. Haha!”

“Heel natuurlijk moeder. Wacht maar, wacht maar tot haar melk dikker wordt. Dan kiest de boer eieren voor zijn geld. Dan scheidt hij ons alsnog, hij heeft geld nodig om zijn dure lening te kunnen afbetalen.”

“Leg aan kalf, leg aan, ze hangen ervoor!”

“Hhhmmm, de melk wordt al dik moeder!”

“Ach welnee, dat duurt nog zeker twee weken. En, hoe smaakt het?”

“Naar klaver en kruiden moeder, naar biodiversiteit. Twee weken, twee weken, hoe kom ik die in godsnaam door, meneer Bijlo, help me!”

“Volhouden Kalf, nog even, denk aan de kritische consument, daar doe je het voor. Je kan het, denk aan mij, want ik ben zo’n kritische consument.”

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Bijlo Tags: Bijlo belt, vincent bijlo, Convenant Dierwaardige Veehouderij Verschenen in: Down to Earth 78

Vincent Bijlo

Vincent Bijlo

Vincent Bijlo is cabaretier, columnist, schrijver en muzikant.

  • Website van Vincent Bijlovincentbijlo.com
  • Alle artikelen van Vincent Bijlo op Down To Earth Magazine

Gerelateerde berichten

Bijlo

Gasunie

Vincent Bijlo heeft taart besteld, want de Gasunie wil in 2024 klimaatneutraal zijn. Dat is reden om feest te vieren, toch?
Bijlo

Bijlo’s lijstje: Vestigingsklimaat

CEO's van grote bedrijven dreigen nogal eens weg te gaan, vanwege het zogenaamde vestigingsklimaat. Vincent Bijlo zet ze op een rijtje.
Bijlo

Bijlo belt… met Das

In Friesland houdt een dassenburcht nog stand onder het spoor. Bijlo belt met das om te vragen hoe het daar gaat.
Bijlo

Bijlo belt… met Ahmed Al-Jaber

Vincent Bijlo belt met de voorzitter van de COP28 in Dubai: Ahmed Al-Jaber, de voorzitter van het Abu Dhabi National Oil Company.
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Rob Dikkers op Op Achterhoekse akkers keert de natuur terug
  • Marijke Kortekaas op Inheemse toppers voor in de tuin
  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 52 april 2019

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons