Bertha Zijlstra 41
IsBiologisch melkveehouder
Missie Een gesloten kringloop met biogas en algen
Groen innoveren met algen
Algen zijn de toekomst, als je sommige innovatieliefhebbers mag geloven. Maar welke duurzame toepassingen van deze plantjes zijn er nú al? Maak kennis met Tim van Koolwijk van Spireax, die eetbare algen teelt als vleesvervanger, ontwerper Tjeerd Veenhoven die algentextiel wil produceren met een veel lagere CO2-belasting, en Bertha Zijlstra die op haar biologische melkveehouderij de kringloop sluit: van biogas naar algen-veevoer.
Groen innoveren met algen
Je maakt een smeerbare pasta van algen. Smaakt dat lekker?
“Nee, ik heb nog nooit gehoord dat iemand het lekker vindt. Maar ook niet dat iemand het vies vindt. Het heeft helemaal geen smaak, wat best een rare ervaring is als je het eet. Het voordeel is dat je het overal doorheen kunt mengen zonder dat het de smaak beïnvloedt. De pasta heeft trouwens wel een knalgroene kleur.”
Kunnen we het al in de winkel kopen?
“Nog niet, ik ben ermee aan het experimenteren. Het liefst wil ik samen met een voedselproducent een product op de markt brengen waar een flinke concentratie spirulinapasta in zit. Producten met gedroogde spirulina kun je al wel in de winkel kopen, maar daar zit vaak maar een heel klein beetje in – nog minder dan een gram. Logisch, want die gedroogde spirulina smaakt wel heel vies. Een beetje als visvoer.”
Waarom zit de wereld te wachten op een pasta die nergens naar smaakt?
“Om te beginnen is het heel gezond. Het bestaat voor 60 tot 70 procent uit eiwitten, een goeie vleesvervanger dus. Verder zitten er veel vitaminen, mineralen en anti-oxidanten in. Maar het belangrijkste is dat je het heel efficiënt en duurzaam kunt telen. Ten opzichte van de vee-industrie bespaar je 99 procent op het gebruik van land en water. De productie is ook nog eens CO2-neutraal en je stoot geen andere broeikasgassen uit.”
Je wordt er vast nog niet rijk van. Waarom doe je dit?
“Tot nu toe kost het me inderdaad alleen maar geld. Ik werk een dag per week op de universiteit om eten te kunnen kopen. Maar ik geloof dat het nodig is. Er komen steeds meer mensen op de wereld, en de vee-industrie is zo vervuilend. We móeten het gewoon anders gaan doen.”
Geef een reactie