De Olympische Spelen in Rio zijn afgelopen, en wat nu? Wat gebeurt er met het Olympisch dorp, met de stadions, de zwembaden? Ze hebben tenslotte heel veel geld gekost. Hier zijn acht voorbeelden van Olympische infrastructuur die in onbruik is geraakt.
8. Cortina d’Ampezzo, Winterspelen 1956
In 1944 zou Italië de winterspelen houden, maar dat ging niet door, er kwam een oorlog tussen. In 1956 werd het land toch gastland voor de winterspelen. Dit is de schans voor het skispringen. Lang daarna nog in gebruik geweest, kwam zelfs nog voor in de James Bondfilm For Your Eyes Only, maar sinds 1990 staat de schans toch langzaam te vervallen.
7. Barcelona, zomerspelen van 1992
Dankzij de investeringen die Barcelona maakte voor de Spelen, waaronder het uitvoeren van een ambitieus plan voor gehele stadsvernieuwing, werd het een van de best bezochte Europese steden. De kosten voor het sportevenement zelf werden echter met meer dan 400 procent overschreden.
6. Tallinn – zomerspelen 1980
Waar hou je je watersportevenementen als Soviet Unie? Tallinn leek een prima keus. Het Olympische dorp staat er nog steeds en doet tegenwoordig dienst als hotel. Niet alle infrastructuur is even goed onderhouden. Dit is de Linnahall in de haven van Tallinn, Estland, voorheen het V. I. Lenin Paleis van Cultuur en Sport.
5. Beijing zomerspelen 2008
Veel zorgen waren er rond deze spelen, bijvoorbeeld over of de Chinese overheid open toegang tot media zou toestaan, of dat China’s omgang met met Tibet of andere onderdrukte bevolkingsgroepen voor een probleem zou zorgen. De vrees dat de luchtkwaliteit te slecht zou zijn om te sporten, bleek mee te vallen, ook al was de lucht het slechtst van alle spelen. De hoop dat de mensenrechtensituatie zou verbeteren bleek vergeefs. Ook bestaan er vermoedens dat een schandaal met vervuild mineraalwater onder de pet gehouden is, en er vanuit de overheid te laat gereageerd werd op de vervuiling van babymelkpoeder, om een perfecte spelen te kunnen hebben. Ondertussen gaat het leven er gewoon door, groeit er onkruid in het beachvolleybalstadion en liggen de ringen bij het grof vuil.
4. Vancouver, winterspelen van 2010
Wie denkt dat meervoudig gastland Canada geen controverses heeft over de spelen, zal misschien verbaasd zijn. De spelen werden gehouden op land van aboriginals, oorspronkelijke bewoners van deze koude streken. Dit ging in overleg, maar niet elke groep was daar even blij mee. Bovendien kwam juist het gebrek aan uitpakken voor de spelen Canada op kritiek te staan door gastlanden die wel flink spendeerden. De crisis rond 2000 zorgde voor minimalistische infrastructuur. Het plan was bovendien om Vancouver te versieren, maar anti-spelen activisten vandaliseerden monumenten zoals de klok herhaaldelijk, waarna werd besloten om terug te schalen om te voorkomen dat de stad in een politiestaat veranderde.
3. München, zomerspelen 1972
De tweede keer dat de spelen in Duitsland gehouden werden, na de zomerspelen in 1936 die onder het Nazi regime plaatsvonden. De bedoeling was om een blij, democratisch Duitsland neer te zetten met het evenement. Helaas werd het volledig overschaduwd door het bloedbad van München: elf atleten en officials van de Israëlische ploeg werden gegijzeld door acht leden van de Palestijnse Zwarte Septemberbeweging. De reddingspoging mislukte, alle atleten, een Duitse politieman en vijf van de gijzelnemers vonden de dood. Een van de herinneringen aan de spelen is het verlaten S-bahn station dat speciaal voor de spelen is aangelegd. Sinds 1988 is het buiten gebruik.
2. Berlijn, zomerspelen 1936
Over Spelen onder de Nazi’s gesproken, dat Olympisch dorp staat er ook nog. Toen Hitler in 1933 aan de macht kwam, werd er overwogen de spelen niet in Duitsland te houden, maar men besloot het toch te doen. Duitsland stelde alles in het werk om groots uit te pakken en Duitse atleten kregen doping ter beschikking gesteld om veel medailles binnen te halen en Hitler’s rassenleer te bevestigen. Maar de zwarte Amerikaanse atleet Jesse Owens haalde er vier gouden medailles binnen. Als herinnering aan deze wonderlijke spelen, kun je de resten van het dorp nog steeds bezoeken.
1. Sarajevo, winterspelen 1984
De succesvolste spelen, vond men het, de winterspelen in Sarajevo. De stad leefde op, de investeringen leken het allemaal waard. Maar acht jaar later brak de oorlog uit, die drie jaar duurde, 12 duizend mensen het leven kostte en waarin 50 duizend mensen gewond raakten. De Olympische bobsleebaan werd gebruikt als een van de verschansingen door het leger. Nu is de stad teruggeveerd van de vernietigingen en grote evenementen vinden er weer plaats. Maar het Olympisch winterdorp is vergeten en de natuur neemt het over. Want wie heeft er nu echt een Olympische bobsleebaan nodig? Tegenwoordig wordt de baan soms gebruikt voor BMX-races.
Geef een reactie