TTIP-leaks, de geheime documenten die Greenpeace lekte over TTIP, geven ons de kans om een einde aan de onderhandelingen te maken, beargumenteren Freek Bersch en Geert Ritsema.
De TTIP-leaks zijn volgens Eurocommissaris Malmström slechts een storm in een glas water. Maar dankzij de onthullingen weten we voor het eerst hoe de VS in de onderhandelingen staat. Is het TTIP-verdrag bestand tegen zoveel transparantie? Daar lijkt het niet op. Dankzij de TTIP-leaks heeft het draagvlak een dieptepunt bereikt. Daarom is nu het moment voor ons om een te einde maken aan deze machtsgreep van multinationals, voordat de onderhandelaars zich herpakken en alsnog een deal sluiten.
Een akkoord sluiten betekent beloftes breken
De belofte die Minister Ploumen bij Zondag met Lubach maakte is nog niet gebroken: de gelekte documenten bevestigen dat de EU op het gebied van voedselveiligheid en dierenwelzijn vasthoudt aan onze standaarden. Maar de VS is minstens zo standvastig in zijn positie: zij wil geen voorzorgsbeginsel voor voedselveiligheid en vindt dat dierenwelzijn geen vereiste mag zijn voor vrije handel.
Er zijn meer impasses in de onderhandelingen. De VS houdt vast aan de traditionele vorm van investeringsarbitrage (ISDS), de VS wil meer marktwerking in publieke diensten, de VS wil zijn kiloknallervlees onbelemmerd exporteren naar de EU. Allemaal zaken waar in de EU veel verzet tegen is.
Het idee van TTIP was dat we samen met de VS ‘de gouden standaard’ voor de wereld zouden zetten. Maar de VS blijkt niet geïnteresseerd in het verhogen van hun standaarden. Blijkbaar is de VS niet het land om een gouden standaard mee te zetten.
Overigens verdient ook de onderhandelingsinzet van de EU niet bepaald het predicaat ‘goud’. Het is eerder een ‘fossiele standaard’, met schaliegas dat we per schip uit de VS willen importeren en met verstrekkende bescherming van de fossiele industrie en andere multinationals via de EU-variant van investeringsarbitrage.
Het lijkt er nogal sterk op dat de EU voor de keuze staat: de beloftes aan de Europese bevolking verbreken óf geen akkoord met de VS sluiten. De Europese onderhandelaars kunnen geen kant op. Als ze voet bij stuk houden, dan zal ook de VS niet bewegen. Als ze zwichten, dan kunnen ze het draagvlak in Europa wel vergeten.
Het is stil aan de overkant
Argumenten waarom de tegenstanders van TTIP overdrijven hoor je nog genoeg, maar er is bijna niemand meer over die nog kan uitleggen waarom TTIP wél een goed idee is. Sterker nog, het draagvlak brokkelt elke dag verder af.
De voorspelde banengroei en welvaartsgroei blijkt zeer onzeker. Zelfs de baas van werkgeversclub VNO-NCW haalt daar z’n schouders over op. Het geopolitieke argument – de vuist tegen China – klinkt vaak als een wanhopig idee van twee oude grootmachten die zich niet kunnen neerleggen bij een veranderende wereld.
De Franse president Hollande liet na de TTIP-leaks weten dat hij TTIP zoals het er nu voorstaat, afwijst. De Franse regering zegt in september de balans te willen opmaken. Als het er dan niet goed voorstaat, willen ze hun mandaat voor de onderhandelingen terugtrekken.
Bernd Lange, voorzitter van de handelscommissie van het Europees Parlement, zegt zelfs dat hij ervan uitgaat dat ‘het niks meer wordt’. Wat hem betreft kan in juli de stekker er al uitgetrokken worden, als de VS dan niet voldoende eisen heeft ingewilligd.
Dit alles zet natuurlijk ook druk op de VS om meer aan de EU tegemoet te komen. Het is onderhandelingstactiek. Maar het is wel een alles of niets-tactiek.
Dit is het moment om TTIP van tafel te krijgen
Het draagvlak bevindt zich op een dieptepunt. Nu is het moment om ervoor te zorgen dat de onderhandelingen daadwerkelijk worden gestopt. Laten we TTIP snel begraven, voordat het zich herpakt.
En laten we niet vergeten dat er nog een monsterlijk verdrag is waar we een einde aan moeten maken. CETA, het Canadese TTIP. Een verdrag dat net zo goed de grenzen opent voor onder andere buitensporige claims van bedrijven uit Canada én de VS (via een achterdeur in CETA) tegen onze democratisch genomen beslissingen. En als we er niks tegen doen, dan treedt CETA nog dit jaar in werking.
De perfecte gelegenheid om in actie te komen is de Nationale Actiedag tegen TTIP en CETA op zaterdag 28 mei, met acties door het hele land. Sluit je aan of initieer je eigen actie. Kijk op ttipactiedag.nl
J.H.van Loenhout zegt
Moeten we de VS nog wel serieus nemen? Een continent dat zich verbeeldt te weten wat goed voor ons is? De dagelijks, massale beïnvloeding op cultureel, economisch en sociaal gebied begint langzamerhand de vorm te krijgen van een “big brother”- verwurging, die al het volkseigene vermorzeld. Zo fantastisch is het daar niet met politici die elkaar afmaken en niet in staat zijn een menswaardige maatschappij te stichten, waarbij het kapitaal nu eens niet de boventoon voert. Geen wapenwetgeving wil of kan invoeren die het eigen wapenbezit aan banden legt. Qua volkerenmoord mag men weleens de hand in eigen boezem steken als je kijkt naar het om zeep helpen van hun eigen inheemse bevolking, de Indianen. En niet alleen daar maar ook elders in de wereld. In Vietnam ondervindt men tot op heden de naweeën van bombardementen. Vergeet ook niet het fiasco van de acties in Irak en Afghanistan!
Gehem, J.P. zegt
Helaas kan ik op de 28e niet bij één van de manifestaties zijn.
Ik hoop echter op een massale opkomst, overal in Nederland, van de anderen die wel kunnen op deze dag.
Succes allen,
Jaap Gehem,
Boarnburgum
Dirk Cazemioer zegt
TTIP is uitverkoop van onze belangen, die van Nederland en die van Europa
Marius Janssen zegt
Bestaat er een handtekeningenactie tegen TTIP?
Marius Janssen zegt
Mijn vraag was:
Bestaat er een handtekeningenactie tegen TTIP?
Carolien Ceton zegt
Jazeker, zie https://ttip-referendum.nl/