Onze hoofdredacteur geniet van haar welverdiende zomerrust, maar de weekupdate gaat altijd door! Dus hier zijn we weer met heet en heerlijk nieuws. En, wie spot de twee referenties naar Monty Python?
Earth Overshoot Day
Eerst treurig, maar ook zeker belangrijk nieuws: zes dagen eerder dan vorig jaar hebben we namelijk de ecologische draagkracht van de aarde overschreden. Dit ‘heuglijke’ feit vieren we met Earth Overshoot Day. De totale menselijke populatie heeft nu 1.6 Aardes nodig om voldoende natuurlijke hulpbronnen te leveren voor ons consumptiepatroon. Dit heeft het Global Footprint Network becijferd. Om aan de behoeften van de gemiddelde Nederlander te voldoen moeten we nog zeker twee extra Aardes in gaan zetten. Blijkbaar hebben we onbeperkt vertrouwen in de Drake equation die laat zien hoe waarschijnlijk het is dat in ons grote universum planeten zoals de Aarde op ontdekking wachten. Of, zijn we gewoon lekker aan het consumeren? Nee, het is vast die eerste verklaring…
The Guardian: Humans have already used up 2015’s supply of Earth’s resources – analysis
Met andere ogen
Je altijd afgevraagd hoe een ander dier de wereld ziet? Of de wereld dan een ander soort schoonheid laat zien? Indrukwekkend genoeg hebben wetenschappers aan de Universiteit van Exeter software ontwikkeld die een foto zo verandert dat je ziet in welke kleuren een willekeurige diersoort die foto ziet. In een drop-down list kun je aanklikken van welke diersoort je de ogen wilt lenen, vervolgens laad je een foto in en hoppa: honeybee vision!
Maakt dat veel uit? Mensen en onze mede-apen zien maar drie primaire kleuren, terwijl vogels, amfibieën en veel insecten vier of meer primaire kleuren kennen en UV-licht kunnen waarnemen. Een veel rijker geschakeerde belevingswereld dus en eentje waar we dankzij deze software toegang toe hebben.
Nog meer goed nieuws? De software is gratissssss.
Treehugger: Software lets you see the world like animals do
Popie Jopie
Excuses voor de weinig originele titel van dit stukje, maar Paus Franciscus heeft zich de laatste tijd aardig populair gemaakt bij de milieubeweging. Dit door de ecologisch verantwoorde boodschap die hij in zijn encycliek van juni dit jaar verspreidde, waarin hij de rijke landen opriep tot actie tegen klimaatsverandering en wees op de gevaren van gmo’s .
Maar meer dan toepasselijk hier is het adagium “you have to practice what you preach” (Know what I mean? Nudge, nudge. Wink wink). Want naar blijkt heeft de katholieke kerk in de VS meer dan 100 miljoen dollar geïnvesteerd in de fossielebrandstofindustrie Daarmee is de katholieke kerk zeker geen deel van de oplossing en sommigen vrezen dat dit ook niet snel zal gebeuren, aangezien niet iedereen in de kerk de visie van de paus deelt. “De bisschoppen zijn erg conservatief en ik denk niet dat we snel tot een oplossing zullen komen”, aldus een lid van de kerk, refererend aan mogelijke ‘fossil fuel divestment’. Ik geloof dat hun conservatisme enigszins te maken heeft met de miljarden dollars waar deze heren bisschoppen op zitten.
Huffington Post: One Catch In Pope’s Climate Push: U.S. Catholic Oil Investments
Over lijgers en scheiten
And now for something completely different… Buiten alle catastrofale droogtes (waar ze in Californië nu ‘schaduwballen’ tegen inzetten en de recordtemperaturen die we ook dit jaar halen, is klimaatverandering ook verantwoordelijk voor de geboorte van nieuwe hybride dieren. In recente jaren zien wetenschappers namelijk een toename van het aantal ‘pizzly bears’, een (vruchtbare) kruising tussen een ijsbeer en een grizzlybeer. Dit omdat het smelten van het poolijs leidt tot meer ontmoetingen tussen de soorten en meer paringen. Buiten dat we deze grappige naam vaker zullen horen, heeft deze toenemende hybridisatie nog een ander, gevaarlijker, gevolg: door veelvuldig te paren met de veel algemenere grizzlybeer, zou de ‘zuivere’ ijsbeer namelijk uit kunnen sterven.
In Habitat: Pizzly bears are appearing in the rapidly warming Arctic
Cricket conservation
Nooit gedacht dat cricket, die sport voor keurige, stiff upper lip Engelsen nog eens zou worden gedaan door woest uitziende Afrikaanse krijgers. Maar de stoere en ferme Masaï-vechters uit Kenia laten zien dat het kan. En ze deden het niet alleen voor de fun. Zij speelden namelijk een cricketwedstrijd tegen een Brits team om bewustzijn te creëren over het lot van de noordelijke witte neushoorn. De wedstrijd vond plaats in Ol Pejetea Conservancy, met op de achtergrond de besneeuwde Mount Kenya, thuishaven van drie van de vijf laatste dieren van deze soort. Deze drie dieren zijn echter oud en krakkemikkig zodat alleen IVF wellicht nog deze neushoorn kan redden. De Masaï laten tenminste zien hoe het moet: van jager tot natuurbeschermer.
DW: Maasai warriors take to the cricket field to save the northern white rhino
Palaverende planten
Planten zijn intelligent? Jazeker! Dit is een van de statements die is te lezen in het boek Brilliant Green: the Surprising History and Science of Plant Intelligence. Net zoals onze kijk op dierlijke intelligentie de laatste decennia is veranderd, zeg maar gerust verbeterd, denken de auteurs van het boek dat wij ook planten meer intelligentie en meer rechten moeten toekennen dan ze nu krijgen. Daarmee verkeren ze in het goede gezelschap van Darwin, die als een van de eersten het bestaan van plantaardige intelligente poneerde.
Zeker is dat planten veel complexer en interessanter zijn dan wij vaak denken. Ze hebben veel meer zintuigen dan wij, zo’n 15 meer, en communiceren de hele dag door met chemische stoffen, elektrische signalen en trillingen. Zo zie je maar, stille wateren hebben diepe gronden. Misschien is het dus helemaal niet zo gek om straks de straat op te gaan voor zeg, de broccoli…
The Guardian: Are plants intelligent? New book says yes
Omdat het natuurlijk wel zomer is en jullie ook gewoon ontspannen en achterover leunend foto’s en video’s willen kijken, bedienen we jullie hierbij op jullie wenken.
Knuffelende kangoeroe
Voor de dagelijkse dosis cute een knuffelende kangoeroe
Eeuwenoude bomen
Voor de reislustigen onder ons een overzicht van plekken waar je nog eeuwenoude, of zelfs millenia-oude bomen kunt zien.
Arend doodt drone
Spectaculaire beelden van een Australische arend die geen drone in zijn territorium duldt.
It’s raining cats and dogs
En als uitsmijter een mooie collectie plaatjes waarin het verschil tussen honden en katten nog eens haarfijn zichtbaar wordt gemaakt.
Geef een reactie