De hele maand augustus staat in het teken van de Beach Cleanup Tour, een actie georganiseerd door Stichting de Noordzee en Boskalis waarbij 350 kilometer Noordzeestrand wordt schoongemaakt. Down to Earth liep een dagje mee.
Aanmelden voor de Beach Cleanup via de website gaat vrij eenvoudig. Het wordt de etappe Langevelderslag-Zandvoort,een afstand van ruim 9 kilometer. Met ons lunchpakket op zak verzamelen we ons om 10.00 uur bij strandrestaurant Nederzandt voor koffie en thee en een presentatie door het team van Stichting de Noordzee. Nog wat snacks en pakjes drinken voor onderweg en op naar het strand voor het officiële startschot. Daar gaan we, met een afvalzak en handschoenen in de aanslag. Hoewel op dit stuk strand normaal gesproken weinig bezoekers komen, vinden we veel afval, vooral in de duinen: resten van plastic zakken, flesdoppen, stukken visnet, piepschuim, stukken ballon met touw.
Spontaan
“Stichting de Noordzee doet al tien jaar mee aan een internationaal onderzoek naar de hoeveelheid afval op de Noordzeestranden”, vertelt persvoorlichter Lisa van der Veen me tijdens het opruimen. “In Nederland en in andere landen die aan de Noordzee liggen wordt vier keer per jaar een telling op een bepaald stuk strand gedaan. Daaruit bleek dat er steeds meer afval wordt gevonden. Vorig jaar ontstond daardoor spontaan het idee om mensen een maand lang mee te laten helpen opruimen.” En zo werd de eerste Beach Cleanup Tour een feit.
Nadat we een kwart van de afstand hebben afgelegd, stoppen we even om de ‘buit’ te bekijken. Er zijn al aardig wat afvalzakken ingeleverd. Vervolgens maken alle deelnemers een lange rij om te kijken wat we kunnen vinden vanaf de duinen tot aan de zee. Het afval wordt verzameld en bekeken. Zodra je weet wat er wordt gevonden, kun je gericht de bron van het afval aanpakken zoals industrie, zeevisserij en de strandgangers.
Nog even wat drinken en we gaan weer verder. “Vandaag zijn we nog niet op de helft van de tour, maar is er al evenveel afval opgehaald als vorig jaar in de hele maand”, vertelt Lisa blij. Een succes dat mede te danken is aan de grote opkomst van vrijwilligers.
Plastic soep
Plastic leek zo’n goede uitvinding: licht, soepel en sterk en te gebruiken voor verschillende doeleinden. Tegenwoordig wordt het dan ook overal in en voor gebruikt: verzorgingsproducten, apparatuur, kleding, speelgoed en vooral verpakkingen. Maar plastic wordt helaas ook overal aangetroffen, denk aan de bergen, verlaten stranden, in zee – we kennen allemaal de plastic soep. Vooral plastic dat slecht te recyclen is, zoals verpakkingen van fastfood, eindigt vaak in de natuur. De vervuiling door plastic in zeeën en oceanen neemt helaas toe en daar willen de organisatoren met de CleanUp Tour wat aan doen.
Boete
Na afloop vraag ik Marchien de Ruiter, de andere persvoorlichter van Stichting de Noordzee, wat er politiek of maatschappelijk moet gebeuren om het afvalprobleem aan te pakken. “Politiek gezien zouden er regels geïmplementeerd moeten worden, die ook gecontroleerd worden. Een verbod op het oplaten van ballonnen bijvoorbeeld. Communiceer hierover en maak mensen ervan bewust door aandacht te vragen voor de impact die het heeft op het milieu”, vertelt Marchien. “En maatschappelijk gezien, het achterlaten van bijvoorbeeld peuken is een kwestie van nalatigheid. Dit zou strenger moeten worden beboet. Stel dat je hiervoor een boete krijgt van 200 euro; dan denken ze de volgende keer toch wel twee keer na. Als ze dat delen op Twitter, kan zoiets snel worden opgepikt. Het is te hopen dat mensen zich meer bewust worden van het afvalprobleem.”
En hoe zit het met het statiegeld? “Het is een slechte ontwikkeling dat statiegeld wordt afgeschaft. Het is belangrijk dat het blijft omdat het veel plastic afval voorkomt.” Stichting De Noordzee gaat zelf in gesprek met bedrijven over oplossingen voor het recyclen van verpakkingen.
Zelf doen
Je kunt zelf ook bijdragen aan minder plastic afval en dat is makkelijker dan je denkt. Marchien: “Denk na of het plastic nodig is, fruit en groente van de supermarkt was je thuis toch, dus er is geen ‘extra’ plastic zakje nodig. Zorg dat het plastic geen zwerfafval wordt, neem je eigen bidon mee naar je werk of de sportschool en voor de boodschappen gebruik je natuurlijk een eigen tas.”
Het was een leuke en vooral nuttige stranddag! Mocht je mee willen doen dan kun je je hier aanmelden.
Doortje zegt
Lijkt ons zo’n goed iets dit. Feit blijft dat het plastic blijft – in andere vorm. En er nieuwe flesjes,bekers gemaakt blijven worden. De Lowland ringen, den netten, de tegels alles is aan slijtage onderhevig en komen dus direct als nanoplastics in de open wateren. Met andere woorden, het blijft gewoon een vies spulletje dat we na 70 jaar echt wel weten en daar gewoon een productiestop op moet komen. We hebben zó veel plastic, dat opnieuw gebruikt kan worden. En dat als het gedowncycled wordt graag ook meteen zorgen dat het niet aan erosie onderhevig is. Tja dat kost geld. En voor nieuwe producten, eetbaar bestek, eetbare flesjes en al het andere kunststof ook werkelijk zo maken dat he’t onder wat voor omstandigheden binnen korte tijd volledig door de aarde kan worden opgenomen.