Hanneke Godfroij, 24
Isafgestudeerd bouwkunde TU Eindhove
Missie Won de Brains Award Duurzaamheidsprijs 2013 à 5 duizend euro
Slimme studenten
Op universiteiten en hogescholen werken studenten rustig, maar niet onopgemerkt aan slimme oplossingen voor een duurzame toekomst. Willem Kesteloo, Koen Hooning en Gijs Van Vrede bedachten het stroomraam, een normaal raam dat door een coating zonne-energie opwekt. Hanneke Godfroij bedacht de adaptatieve gevel, die, zoals wij een jas aan en uit doen, een luik open- en dichtmaakt om huizen te verwarmen of juist koel te houden. Erik Bozelie en Peter Bruins bedachten een simpele, goedkope radiator upgrade, waardoor verwarmen efficiënter en goedkoper wordt. Ze wonnen er nog prijzen mee ook.
Erik Bozelie en Peter Bruins
Hoe kwamen jullie op het idee?
Erik: “Mijn ouders waren bezig het huis te verduurzamen. Ze hebben van alles gedaan, alleen geen nieuwe radiatoren geplaatst: die waren te duur. Efficiënte lagetemperatuurverwarming is echt heel duur. Peter en ik bedachten dit alternatief.”
Hoe lang hebben jullie eraan gewerkt?
Peter: “Een paar middagen.” Erik: “Ik heb wel medelijden met andere inzenders, er zaten hele afstudeerprojecten bij. Maar tijd maakt een idee niet beter. Het onze is simpel, goedkoop en maakt gebruik van bestaande onderdelen.”
Hoe werkt het?
Erik: “Oude radiatoren worden efficiënter door enkele ventilatoren aan de onderkant te monteren. Hierdoor wordt meer warmte uit het water getrokken en eerder in de kamer verspreid, waardoor minder lang gestookt hoeft te worden. Daarnaast zitten er minder pieken en dalen in, want meestal duurt het verwarmen te lang en gaat het te lang door.
Hoe verder?
Erik: “We gaan van het geld een 3D-printer en een warmtecamera kopen en verschillende principes uittesten.” Peter: “En externe onderzoekers binnen school aantrekken. We hebben al een intensieve Summer School gedaan waar we ons eigen businessplan hebben geschreven, betaald door onze opleiding. Ik ga extra vakken natuurkunde volgen.”
Speelt duurzaamheid privé?
Peter: “Ik heb sterk van huis meegekregen dat we goed voor de aarde moeten zorgen. We aten biologisch, verbouwden zelf onze groenten, deden alles op de fiets. Meer ideologisch dus, terwijl Eriks ouders denken vanuit financieel oogpunt.” Erik: “Duurzaamheid en geldbesparing moeten samengaan, vindt mijn vader. Een financiële prikkel spreekt ook meer aan: weinig mensen kopen iets zonder er zelf baat bij te hebben.”
Maasakkers Ronee zegt
Hallo Mhr. Kesteloo Willem
Ben 62 jaar en hoog gevoelig, dwz. dat ik nogal veel ideéén binnen krijg.
Dit hd window die jij nu ontwikkeld hebt is prachtig.
Maar als elk huis nu dakpannen ontwikkeld (niet de collector platen van nu) hebben we meer stroom dan nodig is.
Wat nu als de computer niet uit nullen en eentjes bestaat (wat nooit tot een stabiel systeem leidt)
Maar dat het een systeem wordt van nullen en eentjes + (bijv. een letter) dan krijg je een stabilisator in de berekening van herkenning. Het zal een oneindige creatie van mogelijkheden geven.
Met vriendelijke Groeten