Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Columns > Doe het zelf > Snotteren en snuiten

Snotteren en snuiten

Nienke Oosterbaan | 15 december 2011 |

Zo tegen het einde van het jaar is voor het gros van de Nederlanders weer snotteren en snuiten geblazen. We slepen onszelf de dag door met Paracetamol, Strepsils en Oscillococcinum. Echt helpen doet het allemaal niet, want tegen griep en verkoudheid schijnt geen geneesmiddel te bestaan.

In plaats van pillen uit pakjes, kun je net zo goed je toevlucht nemen tot huis- tuin en keukenmiddeltjes. En laten die nou naadloos in een zelfvoorzienend leven passen. Daarom een lijstje mogelijke middeltjes tegen veelvoorkomende winterkwalen (en meteen wat eigen-tuin-suggesties voor volgend jaar):

Verstopte neus: Snijd een flinke ui in grote stukken en leg deze ’s nachts op een schoteltje naast je bed. Grote kans dat je ’s ochtends weer vrij kunt ademen.

Verkoudheid: Probeer een kopje gemberthee. Verzacht meteen je keelpijn, mocht je daar ook last van hebben. Kook een paar centimeter geraspte gemberwortel tien minuten in een halve liter water. Roer er twee eetlepels citroensap en een eetlepel honing doorheen. Even zeven en drinken maar.

Hoest: Verlicht je hoest met een hoestdrank van gesmolten boter, bruine suiker en voor de liefhebber een flinke scheut cognac. Of neem elke twaalf uur een hapje honing met zonnebloemolie of citroensap.

Keelpijn: Gorgelen helpt! Bijvoorbeeld met warm citroensap met zout. Of met saliethee en zeezout. Laat twee theelepels gedroogde salie tien minuten trekken in een kopje gekookt water. Zeef de thee, roer er een 0,5 theelepel zeezout doorheen en gorgel een paar keer per dag met het mengsel.

Griep: Voel je een griep of verkoudheid opkomen? Kauw meteen twee tenen rauwe knoflook uit. Hoeft niet de hele wereld te ruiken dat je een griepje probeert te voorkomen, eet dan daarna nog wat verse peterselie.

Heeft de griep je in zijn greep? Neem driemaal daags een eetlepel vlierbessiroop. Of maak een pittige kruidenthee van 1/3 vlierbloesem, 1/3 munt en 1/3 duizendblad, heet water, een flinke schep honing, kaneel en wat geraspte gemberwortel.

Algehele malaise: Heb je van alles een beetje en voel je je vooral lamlendig? Dan doet een kommetje huisgemaakte kippensoep wonderen. De stoom ontstopt je neus, de bouillon remt eventuele ontsteking en voeg je flink wat knoflook en pepers toe aan je soep, dan gaan ook je luchtwegen weer open. Heerlijk!

Zo zijn er nog talloze huismiddeltjes en keukenmengseltjes die je de winter doorhelpen. Kijk ook eens op www.vooroma.nl of www.gezondheidsnet.nl. Wellicht overbodig om hier aan toe te voegen is dat dit soort middeltjes prima zijn, zolang je problemen niet te serieus zijn. Dan moet je natuurlijk gewoon even bij een dokter langs!

Nienke Oosterbaan is auteur van Fred&Wilma in de Vinexwijk en geeft ons elk nummer een leuke tip om zelfvoorzienend te leven.

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Doe het zelf Verschenen in: Down to Earth 08 (dec 2011)

Nienke Oosterbaan

Nienke Oosterbaan

Nienke Oosterbaan is auteur van Fred & Wilma in de Vinexwijk en geeft tips voor een zelfvoorzienend leven.

  • Website van Nienke Oosterbaannienkeoosterbaan.nl
  • Alle artikelen van Nienke Oosterbaan op Down To Earth Magazine

Gerelateerde berichten

Doe het zelf

Doe-het-zelf 2.0

Onze doe-het-zelf columnist Nienke Oosterbaan begint aan een nieuw project.
Doe het zelf

Zelfmaakdesign

Als doe-het-zelver heb je over het algemeen lak aan trends. Toch? Maar soms heb je ineens baat bij iets dat ‘in’ is. Daarom deze keer aandacht voor een nogal hip fenomeen: zelfmaakdesignproducten.
Doe het zelf

Plukken wat je plukken kan

Gelukkig, het is weer lente. Tijd om de tuin in te gaan. Flink zaaien, zodat je over een maand of wat weer kan oogsten. Geen tuin? Geen nood! Je kunt je eten ook uit het bos halen. Of langs de kant van de weg vinden. In stadsparken plukken. Of gewoon ergens in de wijk tegenkomen.
Doe het zelf

Lekker Wecken

In de vorige Doe Het Zelf stond dat de zelfvoorzienende mens ’s winters vaak kool op tafel zal hebben staan. Niet erg, er zijn tig soorten kool waarmee enorm valt te variëren. Als de kool je inmiddels toch een beetje de neus uit komt, zijn hier wat tips voor meer variatie op je winterbord.
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”
  • Loek Beukman op Kaas zonder koe
  • Ad op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons