• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst

Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > De Activist > Marc Büchner
Marc Büchner

Bewuste vleeseters

Paardenvlees in de gehaktballetjes van IKEA of de lasagne van de supermarkt. De afgelopen maanden werd iedereen weer met zijn neus op de feiten gedrukt: we staan zo ver van ons voedsel af dat we geen idee hebben wat het is, waar het vandaan komt of wat ermee is gebeurd. Dit keer in de Activist drie vleeseters die hun ogen niet sluiten voor de realiteit (dat het vlees op hun bord van een dier komt)

Marc Büchner

Marc Büchner, 40
Beroepwerkt bij Free Nature, stichting voor natuurontwikkeling
Verkooptwildernisvlees en ‘levende dieren’

 

“Sommige mensen vinden het zielig dat wij paarden slachten”

 

Hoezo wildernisvlees?
“Het oogsten uit de natuur heeft me altijd aangesproken, of het nou walnoten, appels of vlees zijn. Ik werkte in de vleesindustrie en zag regelmatig koeien in natuurgebieden. Zo’n prachtig en eerlijk product moet je toch kunnen vermarkten, dacht ik. Nu, na alle schandalen, is dat hot, maar twaalf jaar geleden niet. Ik heb toen open sollicitaties gestuurd naar organisaties met veel Schotse hooglanders. Ik voorzag dat er steeds meer van die beesten zouden komen. Als die niet op nieuwe natuurgebieden geplaatst kunnen worden, is het fantastisch vlees, al is vleesproductie niet ons doel. Het heeft onze voorkeur dieren waarvan er teveel zijn te herplaatsen. Dit en vorig jaar hebben we bijvoorbeeld konikpaarden gesponsord of gegeven aan natuurprojecten in Letland.”

Wat verschil met regulier vlees?
“Onze dieren hebben een goed leven gehad en veel bewogen. Ze groeien langzamer, dus zit er minder water in het vlees. Ik vermoed dat er een hogere concentratie voedingsstoffen in zit. Amerikaans onderzoek stelt dat dieren die alleen gras eten minder verzadigde vetten hebben, meer Omega 3-vetzuren, minder e.coli-bacteriën en meer anti-oxidanten. Ons vlees is niet onderzocht, maar onze dieren eten ook alleen maar grassoorten. Verder is bij wildernisvlees geen antibioticum gebruikt. Dieren die dat wel hebben gehad, worden als gewoon vlees verkocht. ”

Negatieve reacties?
“Natuurlijk, want we grazen ook met paarden. Sommige mensen vinden het zielig dat wij ze slachten. Ik zie weinig verschil tussen rundvlees en paardenvlees: paarden zijn grazers, ze hebben dezelfde functie in de natuur als een ree, een Schotse hooglander of een konijn.”

www.freenature.nl

Meer "Bewuste vleeseters"

Bewuste vleeseters

Ellen Mookhoek

Ellen Mookhoek, 45
BeroepStadslandbouwer en ecojager
Schietvooral ganzen en konijnen

Bewuste vleeseters

Elles Kiers

Elles Kiers, 43
BeroepKok-kunstenaar
MedebedenkerVarkenshuis

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: De Activist Tags: duurzame landbouw Verschenen in: Down to Earth 16 (apr 2013) Activisten: Bewuste vleeseters

Wendy Koops

Wendy Koops

Wendy Koops is journalist

  • Volg Wendy Koops op Twitter @KoopsWendy
  • Alle artikelen van Wendy Koops op Down To Earth Magazine

Gerelateerde berichten

Landbouw & voedsel

Een nieuwe landbouw voor Rwanda

Sinds een jaar produceert chemiereus DSM maïspap in Rwanda. Dat is van een land verscheurd door genocide naar een strenge duurzame eenpartijstaat gegaan. Kun je duurzaamheid met harde hand opleggen?
Boeken en films, Leestips

Hoe Tony’s Tony’s werd

Tony's Chocolonely, wie houdt er niet van? Maar het verhaal achter je favoriete chocoladereep is zo mogelijk nog interessanter. De chocolademakers zelf lieten er een boek over maken. Genieten!
De Activist

Stikstofstrijders: John Arink

John Arink zorgt op zijn biologisch-dynamische boerenbedrijf al 30 jaar voor een minimale stikstofuitstoot. Gewoon, omdat het goed voelt.
De Activist

Caring for the climate: Patrick Deckers

De aanpak van de vogelgriep moet helemaal anders, vindt Patrick Deckers van Caring Doctors.

Footer

Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Rob Dikkers op Op Achterhoekse akkers keert de natuur terug
  • Marijke Kortekaas op Inheemse toppers voor in de tuin
  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”

Lees ons papieren magazine

Lees Down to Earth 91

Contact

Redactieadres:
Willem Fenengastraat 19-23
1096 BL Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons