Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > De Activist > Marc Büchner
Marc Büchner

Bewuste vleeseters

Paardenvlees in de gehaktballetjes van IKEA of de lasagne van de supermarkt. De afgelopen maanden werd iedereen weer met zijn neus op de feiten gedrukt: we staan zo ver van ons voedsel af dat we geen idee hebben wat het is, waar het vandaan komt of wat ermee is gebeurd. Dit keer in de Activist drie vleeseters die hun ogen niet sluiten voor de realiteit (dat het vlees op hun bord van een dier komt)

Marc Büchner

Marc Büchner, 40
Iswerkt bij Free Nature, stichting voor natuurontwikkeling
Missie wildernisvlees en ‘levende dieren’

 

“Sommige mensen vinden het zielig dat wij paarden slachten”

 

Hoezo wildernisvlees?
“Het oogsten uit de natuur heeft me altijd aangesproken, of het nou walnoten, appels of vlees zijn. Ik werkte in de vleesindustrie en zag regelmatig koeien in natuurgebieden. Zo’n prachtig en eerlijk product moet je toch kunnen vermarkten, dacht ik. Nu, na alle schandalen, is dat hot, maar twaalf jaar geleden niet. Ik heb toen open sollicitaties gestuurd naar organisaties met veel Schotse hooglanders. Ik voorzag dat er steeds meer van die beesten zouden komen. Als die niet op nieuwe natuurgebieden geplaatst kunnen worden, is het fantastisch vlees, al is vleesproductie niet ons doel. Het heeft onze voorkeur dieren waarvan er teveel zijn te herplaatsen. Dit en vorig jaar hebben we bijvoorbeeld konikpaarden gesponsord of gegeven aan natuurprojecten in Letland.”

Wat verschil met regulier vlees?
“Onze dieren hebben een goed leven gehad en veel bewogen. Ze groeien langzamer, dus zit er minder water in het vlees. Ik vermoed dat er een hogere concentratie voedingsstoffen in zit. Amerikaans onderzoek stelt dat dieren die alleen gras eten minder verzadigde vetten hebben, meer Omega 3-vetzuren, minder e.coli-bacteriën en meer anti-oxidanten. Ons vlees is niet onderzocht, maar onze dieren eten ook alleen maar grassoorten. Verder is bij wildernisvlees geen antibioticum gebruikt. Dieren die dat wel hebben gehad, worden als gewoon vlees verkocht. ”

Negatieve reacties?
“Natuurlijk, want we grazen ook met paarden. Sommige mensen vinden het zielig dat wij ze slachten. Ik zie weinig verschil tussen rundvlees en paardenvlees: paarden zijn grazers, ze hebben dezelfde functie in de natuur als een ree, een Schotse hooglander of een konijn.”

www.freenature.nl

Meer "Bewuste vleeseters"

Bewuste vleeseters

Ellen Mookhoek

Ellen Mookhoek, 45
IsStadslandbouwer en ecojager
Missie vooral ganzen en konijnen

Bewuste vleeseters

Elles Kiers

Elles Kiers, 43
IsKok-kunstenaar
Missie Varkenshuis

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: De Activist Tags: duurzame landbouw Verschenen in: Down to Earth 16 (apr 2013) Activisten: Bewuste vleeseters

Wendy Koops

Wendy Koops

Wendy Koops is journalist

  • Volg Wendy Koops op Twitter @KoopsWendy
  • Alle artikelen van Wendy Koops op Down To Earth Magazine

Gerelateerde berichten

Landbouw & voedsel

Een nieuwe landbouw voor Rwanda

Sinds een jaar produceert chemiereus DSM maïspap in Rwanda. Dat is van een land verscheurd door genocide naar een strenge duurzame eenpartijstaat gegaan. Kun je duurzaamheid met harde hand opleggen?
Boeken en films, Leestips

Hoe Tony’s Tony’s werd

Tony's Chocolonely, wie houdt er niet van? Maar het verhaal achter je favoriete chocoladereep is zo mogelijk nog interessanter. De chocolademakers zelf lieten er een boek over maken. Genieten!
De Activist

Keep it in the ground: Cindy Coltman

We moeten af van fossiele brandstoffen. Cindy Coltman verzet zich tegen de aanleg van een oliepijplijn in Oeganda. Keep it in the ground!
De Activist

Boekenclubs voor het klimaat: Esther Parigger

Behalve gezellig, zijn boekenclubs een geweldige manier om kennis en ideeën over klimaatverandering uit te wisselen. Esther Parigger en haar collega’s aan de Hogeschool van Amsterdam smeden nieuwe samenwerkingsverbanden rondom duurzaamheid.
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”
  • Loek Beukman op Kaas zonder koe
  • Ad op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons