Wat is eigenlijk het verhaal achter de producten die je in de supermarkt koopt? Dat was het thema tijdens de lunch ‘Het Verhaal Achter Je Maal’ afgelopen donderdag 12 juni. De lunch werd georganiseerd door de Youth Food Movement Academy en Questionmark in MiniRondeel te Amsterdam.
De stalgeur van de kippen komt je al tegemoet zodra je het terrein oploopt van MiniRondeel in Amsterdam. Naast het rondeel, waarin de kippen lekker aan het scharrelen zijn, is de zonnige grasweide met twee grote lange tafels voorzien van spierwitte tafellakens. Op de tafel staan diverse schalen met o.a. salades, brood met verschillende soorten kazen, gazpacho, de nodige dorstlessers en de ‘boodschappenscorelijstjes’. Alle deelnemers van de lunch gaan met de app van Questionmark de scores opzoeken van wat ze eten, daardoor waren de Smartphones niet te vermijden tijdens het eten.
De Questionmark App
Met deze gratis app, inmiddels twee maanden op de markt, kun je zien welke impact dagelijkse boodschappen hebben op mens, dier en milieu. “Wij willen consumenten de mogelijkheid geven om bewustere keuzes te kunnen maken in de supermarkt”, zegt directeur Charlotte Linnebank. Dus of de kip die jouw eieren heeft gelegd wel een goed leven heeft gehad, en in hoeverre wordt bij een product rekening gehouden met milieu en mensenrechten.
Op dit moment zitten de volgende productgroepen in Questionmark: vlees, vleesvervangers, zuivel, kaas, boter, eieren, toetjes, chocolade en pindakaas. In totaal inmiddels ruim 24 duizend producten.
Bijzondere lunch
De bijzondere lunch is bereid door chef Julius Schenk, waarbij elk ingrediënt kan worden gescand met de app. Na afloop van de lunch werd er ijs geserveerd van Hoeve Sonneclaer, een educatief biologisch melkveebedrijf van de familie Mul. Ze proberen met zo min mogelijk ‘hulpmiddelen’ gezonde producten met een minimale belasting voor het milieu. Zij maakt op deze boerderij al 15 jaar biologisch ijs in diverse smaken.
Geef een reactie