Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Columns > Doe het zelf > Allemaal eikels

Allemaal eikels

Nienke Oosterbaan | 19 oktober 2013 |

Elk seizoen heeft zo haar voordelen. Zelfs de herfst. Zo vallen deze maanden de beukennootjes en eikels weer van de bomen. En daar kun je vanalles mee.

Herfst. Voor de zelfvoorzienende mens wordt het zo langzaamaan weer wat harder werken. De kou doet haar intrede. En de tijd van de grote opbrengst uit de tuin is wel een beetje voorbij. Maar elk seizoen heeft zo haar voordelen. Zelfs de herfst. Zo vallen deze maanden de beukennootjes en eikels weer van de bomen. Nou denk je misschien: ‘Leuk, maar wat moet ik met beukennootjes en eikels?’ Daarom hier wat opties.

Beukennootjes kun je eten. Gewoon rauw. Je hoeft ze alleen maar te pellen. Wat overigens nog wel even een klusje, of zo je wilt, therapeutische bezigheid is. Maar eenmaal gepeld, knabbel je ze lekker weg. Klein puntje van aandacht is nog wel het bruine vliesje om de noot. Dat bevat fagine, wat voor hoofdpijn zorgt als je er teveel van eet. Rooster je de nootjes even in een droge koekenpan, dan is dat euvel verholpen.

Beukennootjes kun je ook gebruiken om koekjes mee te bakken, olie van te persen of pesto van maken. Met de bladeren van een beuk kun je trouwens (in andere jaargetijden) ook van alles doen. Kijk maar eens op plazilla.com/eten-van-bomen-de-beuk-beukenblad-beukenschors-en-beukennootjes

En dan eikels. Gewoon rauw opeten kun je beter niet doen. Eikels zijn namelijk hartstikke bitter. Maar geschild, gehakt en geroosterd zijn ze heel smaakvol. Bijvoorbeeld in pap, om brood mee te bakken, puree van te maken of om eikeltjeskoffie mee te zetten. De eikel is alleen nog iets bewerkelijker dan de beukennoot. Er zit nogal wat tannine in. Die moet er uit. Dat doe je door de noot lang te weken of te spoelen met water. Maar pas nadat je de harde schil er af hebt gehaald (door met een steen op de eikel te slaan) en het dunne bruine vliesje hebt verwijderd. Meer ins en outs over eikels eten en bereiden vind je via Google. De eerste praktijkervaring van een eikeleter lees je op http://maartenwestmaas.blogspot.nl (zoek op ‘eikels eten’)

Vanaf september zijn trouwens ook andere noten rijp, zoals walnoten, hazelnoten en tamme kastanjes. Ze vallen allemaal vanzelf op de grond. Ligt er niks, dan wil even schudden aan de stam nog wel eens helpen. Pas daarbij wel op je hoofd! En maak er een heerlijke zelfvoorzienende herfst van.

Nienke Oosterbaan is auteur van Fred&Wilma in de Vinexwijk en geeft ons ieder nummer een leuke tip voor zelfvoorzienender leven.

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Doe het zelf Verschenen in: Down to Earth 19 (okt 2013)

Nienke Oosterbaan

Nienke Oosterbaan

Nienke Oosterbaan is auteur van Fred & Wilma in de Vinexwijk en geeft tips voor een zelfvoorzienend leven.

  • Website van Nienke Oosterbaannienkeoosterbaan.nl
  • Alle artikelen van Nienke Oosterbaan op Down To Earth Magazine

Gerelateerde berichten

Doe het zelf

Doe-het-zelf 2.0

Onze doe-het-zelf columnist Nienke Oosterbaan begint aan een nieuw project.
Doe het zelf

Zelfmaakdesign

Als doe-het-zelver heb je over het algemeen lak aan trends. Toch? Maar soms heb je ineens baat bij iets dat ‘in’ is. Daarom deze keer aandacht voor een nogal hip fenomeen: zelfmaakdesignproducten.
Doe het zelf

Plukken wat je plukken kan

Gelukkig, het is weer lente. Tijd om de tuin in te gaan. Flink zaaien, zodat je over een maand of wat weer kan oogsten. Geen tuin? Geen nood! Je kunt je eten ook uit het bos halen. Of langs de kant van de weg vinden. In stadsparken plukken. Of gewoon ergens in de wijk tegenkomen.
Doe het zelf

Lekker Wecken

In de vorige Doe Het Zelf stond dat de zelfvoorzienende mens ’s winters vaak kool op tafel zal hebben staan. Niet erg, er zijn tig soorten kool waarmee enorm valt te variëren. Als de kool je inmiddels toch een beetje de neus uit komt, zijn hier wat tips voor meer variatie op je winterbord.
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”
  • Loek Beukman op Kaas zonder koe
  • Ad op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons