Elk seizoen heeft zo haar voordelen. Zelfs de herfst. Zo vallen deze maanden de beukennootjes en eikels weer van de bomen. En daar kun je vanalles mee.
Herfst. Voor de zelfvoorzienende mens wordt het zo langzaamaan weer wat harder werken. De kou doet haar intrede. En de tijd van de grote opbrengst uit de tuin is wel een beetje voorbij. Maar elk seizoen heeft zo haar voordelen. Zelfs de herfst. Zo vallen deze maanden de beukennootjes en eikels weer van de bomen. Nou denk je misschien: ‘Leuk, maar wat moet ik met beukennootjes en eikels?’ Daarom hier wat opties.
Beukennootjes kun je eten. Gewoon rauw. Je hoeft ze alleen maar te pellen. Wat overigens nog wel even een klusje, of zo je wilt, therapeutische bezigheid is. Maar eenmaal gepeld, knabbel je ze lekker weg. Klein puntje van aandacht is nog wel het bruine vliesje om de noot. Dat bevat fagine, wat voor hoofdpijn zorgt als je er teveel van eet. Rooster je de nootjes even in een droge koekenpan, dan is dat euvel verholpen.
Beukennootjes kun je ook gebruiken om koekjes mee te bakken, olie van te persen of pesto van maken. Met de bladeren van een beuk kun je trouwens (in andere jaargetijden) ook van alles doen. Kijk maar eens op plazilla.com/eten-van-bomen-de-beuk-beukenblad-beukenschors-en-beukennootjes
En dan eikels. Gewoon rauw opeten kun je beter niet doen. Eikels zijn namelijk hartstikke bitter. Maar geschild, gehakt en geroosterd zijn ze heel smaakvol. Bijvoorbeeld in pap, om brood mee te bakken, puree van te maken of om eikeltjeskoffie mee te zetten. De eikel is alleen nog iets bewerkelijker dan de beukennoot. Er zit nogal wat tannine in. Die moet er uit. Dat doe je door de noot lang te weken of te spoelen met water. Maar pas nadat je de harde schil er af hebt gehaald (door met een steen op de eikel te slaan) en het dunne bruine vliesje hebt verwijderd. Meer ins en outs over eikels eten en bereiden vind je via Google. De eerste praktijkervaring van een eikeleter lees je op http://maartenwestmaas.blogspot.nl (zoek op ‘eikels eten’)
Vanaf september zijn trouwens ook andere noten rijp, zoals walnoten, hazelnoten en tamme kastanjes. Ze vallen allemaal vanzelf op de grond. Ligt er niks, dan wil even schudden aan de stam nog wel eens helpen. Pas daarbij wel op je hoofd! En maak er een heerlijke zelfvoorzienende herfst van.
Geef een reactie